Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
En hvit suv sniker seg mellom skiltene som står på hver sin side av innkjøringen til torget på Torgeir Vraas plass. «Gågate» står det på begge og flere andre steder i området, uten at noen virker å bry seg om det.
For her er det tilsynelatende fritt fram for alle. Også de som kommer på fire hjul og en flokk med hester under panseret.
Litt etterpå durer en taxi inn i samme gågate. Sjåføren skal tydeligvis inn på en av restaurantene i Globusgården. Så kommer det en varebil. En suv i full fart mot en fotgjenger som søker dekning på en brøytekant. En ny taxi kommer kjørende. En Tesla med dårlig tid. En diger varebil. En Jeep som ikke ser risikoen med å foreta en forbikjøring. Noen bruker området som parkeringsplass. Andre som gjennomkjøring til Bjørnstjerne Bjørnsonsgate.
Og slik fortsetter det. Det er bare å ta seg en tur hvis du vil se det med egne øyne.
For de som beveger seg i området til daglig er dette helt vanlige tilstander. Hele området rundt Globusgården minner mer om New Delhi enn Drammen, for her er det tut og kjør og det komplette kaos til alle døgnets tider.
Drammens Tidende har de siste årene fått mange henvendelser fra innbyggere som har sett seg lei av det de beskriver som lovløse tilstander på Strømsø torg og omegn.
Vi har tidligere skrevet om ulovlig kjøring i Tollbugata, uten at det har blitt bedre der.Men den er altså ikke den eneste gågata som ikke blir respektert som gågate. Nå har en av våre fotografer tatt med seg kamera for å sjekke forholdene på Torgeir Vraas plass. Mellom kl. 14 og 16 en torsdag og en fredag ettermiddag i mars har vi filmet området, og konklusjonen er dessverre som forventet: Folk ser ut til å gi totalt beng i regler og skilt.
Noen sier de er ukjente i området, eller ikke så skiltene. Det er i så fall godt gjort i og med at det er fem av dem rundt plassen.
Fredag sto vår fotograf Rune Folkedal ved gågata på Torgeir Vraas Plass og talte hvor mange som kjørte ulovlig. Det ble ganske mange på ganske kort tid.
Ingen av unnskyldningene holder. «Jeg skal bare» er ikke godt nok i møte med lovens lange arm. De færreste av de 46 personbilene, taxiene, varebilene og lastebilene som trosset skiltingen de to timene Drammens Tidende observerte, hadde tillatelse til å kjøre der. Ei heller varebilene, som har tidsrommet mellom kl. 17 og 11 å forholde seg til. Hadde UP lurt i buskene, kunne de innkassert over 350.000 kroner bare i løpet av noen timer.
Det er imidlertid ikke potensialet for å fylle statskassa med penger som bør være drivkraften for å slå ned på ulovlig kjøring i gågater.
Tar vi en titt i vårt eget nyhetsarkiv bare for de siste månedene og årene, er det mye som tyder på at dette ikke bare må ses på som enkelttilfeller, men som del av en urovekkende trend i trafikken. Noe også politiet med jevne mellomrom er ute og advarer mot.
Det meldes om mer ruskjøring, høyere fart, ulovlige støyeffekter, ulovlig parkering, ulykker og påkjørsler av myke trafikanter hvor føreren stikker av, nestenpåkjørsler ved skoler og ulovlig kjøring på gangveier og i gågater. For å nevne noe. Er det slik at respekten for lover og regler i trafikken er på vikende front? Og hva er i så fall grunnen til det? Det er spørsmål som politikere og ansvarlige myndigheter nå bør undersøke nærmere for å målrette tilbak og ressurser bedre.

Langt flere tas for høy hastighet: Kjørte i 191,5 km/t i Konnerudgata
Som følge av Drammens Tidendes videodokumentasjon varsler politiet flere kontroller på Torgeir Vraas plass. Det er bra.
Men alle vet at er det noe denne etaten ikke har ubegrenset med, så er det ressurser. At det neppe er nok med en kontroll i ny og ne for å få bukt med «skal bare»-trafikken og den manglende forståelsen for at dette torget er forbehold myke trafikanter. Det er faktisk en mening med «gågater».
Til syvende og sist peker eksostuten på våre folkevalgte. De kan ta opp kampen mot ubegrenset biltrafikk, ulovlig parkering og varelevering.
Men de kan også benytte anledningene fremover til å omdefinere hva disse gatene og torget skal skal brukes til, og hvordan de skal se ut.
Slik Torgeir Vraas plass fungerer i dag, må du tviholde på ungene dine i frykt for at de skal bli påkjørt. I en gågate.
Og det som møter deg ved inngangsporten til det kunne vært et lite torg med hyggelige butikker og utekafeer, er en mur av taxier på tomgang. En byplanlegger med onde hensikter kunne ikke gjort det bedre.
Velkomsten til Torgeir Vraas plass, liksom. Ikke akkurat en piazza å oppsøke for instavennlige motiver.
Derfor bør det være lov å ønske seg noe annet her. Mer park, flere trær, og unger som kan løpe og leke fritt. Små kafeer og grøntområder som gir bylivet denne plassen fortjener.
Eiendomsutviklerne som har kjøpt opp området fra Strømsø torg, via Torgeir Vraas plass og Lothe til Godsterminalen lanserer snart en plan nettopp dette.
Dagens tilstander på Torgeir Vraas plass kommer i alle fall ingen til å savne. Får vi håpe. Det går ikke an å ha det sånn som nå.