Gå til sidens hovedinnhold

Likeverd og respekt nødvendig for å skape gode relasjoner mellom muslimer og ikke-muslimer.

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mahira Karim oppfordret oss til å være vennlige mot hverandre i et innlegg i dt/dt.no 19. juni. Det bør vi greie. Hun gav oss en versjon av islam bygd på respekt og likeverd. Dette er nødvendig for å skape gode relasjoner mellom muslimer og ikke-muslimer  i Drammen.

«En araber har ingen overlegenhet over en ikke-araber», skrev Karim at Muhammed hadde sagt.  Jeg oppfatter dette som at alle mennesker er likeverdige. Er dette riktig tolkning?  Jeg spør dere i de islamske trossamfunnene i Drammen. Jeg spurte om dette også for et år siden (17. juli 2018), men har ikke fått noe svar.

Jeg blir litt skremt av at Koranen beskriver ikke-muslimer på en nedverdigende måte: Vi er «syke» (2:110), «uten forstand» (2:171), svikefulle; man skal ikke tro på dem (3:73), uvitende (6:111), de er lik hunder som gisper etter luft og tungen henger ut (7:176), de er verre enn kveg, bare mer villfarne (7:179), verre enn alle dyr (8:55),  de verste krek (8:58),  urene (9:28), til og med verre enn demoner som tror på Allah; 46:29-35, «de verste skapninger» 98:6.

Les også

Politiet avbrøt SIAN-stand da taleren kastet Koranen i bakken

 

Kan noen i de islamske trossamfunnene i Drammen og omegn tro- og livsynsforum (DOTL) hjelpe oss med svar. Gjelder dette ennå? Er det denne holdningen dere har overfor oss som ikke er muslimer?

Hva betyr det når Koranen sier at muslimene skal være «strenge og sterke mot de vantro, mens de er hjertevarme og milde mot hverandre»? 48:29.  Hva betyr: «Kjemp mot de vantro, som kjemper for Satans sak»? 4:76.

Vi trenger felles verdier for å bygge et godt fellesskap. Har DOTL gjennom dialogmøtene kommet frem til en del felles verdier? Kommer DOTL til å arrangere noen åpne møter? Her kunne man for eksempel ta for seg FNs menneskerettserklæring. Tre eksempler: Artikkel 1: «Alle er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter».  Art 2: «Enhver har krav på alle de rettigheter som er nevnt i denne erklæring, uten forskjell av noen art, f. eks. på grunn av rase, farge, kjønn, språk, religion (...)».  Artikkel 18: «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet (...)». 

Er alle i DOTL enig i disse?

Kommentarer til denne saken