(Bygdeposten)

Smitten brer om seg for fullt – igjen. Regjeringen har innført nye stramme tiltak – igjen.

Allerede for to uker siden merket Linn Merete Bjerknes Myhren (34) og Lillian Kind (39) at noe var i ferd med å skje.

– Da tok det seg opp med antall henvendelser, antall smittede som vi måtte kontakte og generell arbeidsmengde. Vi ble med ett litt for få på huset her, sier de to.

Begge har akkurat avsluttet hver sin smittesporingssamtale i det Bygdeposten kommer inn i rommet.

Ikke tid til lunsj

Modum kommunes egen oversikt viser at det mandag ble påvist 19 nye smittetilfeller. Samtlige av dem fikk en telefon fra en av smittesporerne i kommunen.

– Vi har en ganske lang rekke spørsmål fra vår side som vi skal gjennom. I tillegg pleier gjerne den vi snakker med å ha noen spørsmål. Målet å spore bevegelser den smittede har foretatt seg, og særlig komme til bunns i hvem vedkommende har vært så nærme at de er nærkontakter. Alle disse må vi så ringe for å forklare prosedyren og karantenereglene videre, sier damene.

Mandag betydde det at damene knapt hadde tid til å spise lunsj.

– Det har blitt en matbit mens vi har sittet i telefonen i dag, sier Kind.

– Knekkebrød er ikke det lureste å forsøke å spise mens man snakker i telefonen, legger Bjerknes Myhren til, og ler.

Varierte oppgaver

Normalt består smittesporernes arbeidsdag av en lang rekke oppgaver. De er med i nær sagt alle ledd av prosessen på teststasjonen på Gustadmoen, fra å forberede og gjøre klart for testing og ta imot den som skal testes til å besvare både koronatelefonen og vaksinetelefonen.

– De siste par ukene har imidlertid oppgavene blitt mer spesifiserte inn mot smittesporing. Det er satt på litt ekstra ressurser, samt at vi fordeler oppgavene mer på huset, som gjør at vi får totalen til å gå opp, sier de to damene.

Likevel kan det ta tid å få svar på telefon, om du ringer for test eller vaksine.

– Målet er at alle skal ringes tilbake, og stort sett klarer vi det godt. Derfor er det ofte best å smøre seg med litt tålmodighet.

Flinke innbyggere

Selv om det aldri er hyggelig å ringe en person for å informere om at han eller hun er koronasmittet, forteller damene at de stort sett møter på blide og velvillige mennesker.

– Innbyggerne i Modum er alt i alt veldig flinke. De forholder seg til reglene som er, og jeg vil nesten si at overraskende mange har kontroll på sine nærkontakter og nesten startet jobben med å informere dem før vi rekker det, sier Kind.

Likevel oppfordrer de hver enkelt av oss til å være ekstra obs på hvor vi er og hvem vi til enhver tid er sammen med i tiden fram mot jul. For til tross for avstands- og munnbindkrav, kan det bli mange situasjoner man er utsatt for smitte.

– En ting er de opplagte nærkontaktene. Dem har de fleste kontroll på. Men så kan det kanskje være en tur på en butikk eller et kjøpesenter. Var det onsdag eller torsdag i forrige uke du var der, og når på døgnet. Alt dette kan komme godt med i smittesporingen, og det er sånn sett et tips å gjøre seg selv et lite notat ved slutten av hver dag på hva man har gjort og hvor man har vært, sier Bjerknes Myhren.