Så er det den tiden igjen hvor mange av oss søker sammen rundt kaffemaskinen på jobb mens vi teller ned til ferien, og samtidig deler ferieplaner med alle som er interesserte i å høre. Samtidig trekker andre seg stille unna fordi klumpen i magen blir for stor, når de tenker på bekymringene som forsterkes når daglige rutiner snart bortfaller. Samtidig blir det  synlig for omgivelsene hvem som har mye og lite penger, og hvem som stort eller lite nettverk.

For sånn er det; annerledesheten og ensomheten kjennes ekstra sterk når det forventes at man skal være glad og delta i fellesskapet, selv om man ikke føler tilhørighet og heller ikke har noe spennende å fortelle om.

Og så har vi dem som dundrer løs i sosiale medier og allerede før mediene retter søkelys på hvor vanskelig ferietiden kan være, harselerer med at nå er den tiden kommet igjen hvor vi skal synes synd på folk som ikke får dratt på ferie, men som det slettes ikke er synd på, de kan jo bare ta seg sammen og finne på noe hyggelig hjemme.

Les også

Visit Drammen via Google

 

Nok en gang skal jeg være en av dem som irriterer sistnevnte. Jeg klarer simpelthen ikke la være å nevne de utallige barna og voksne jeg har møtt gjennom årene, som i tillegg til å grue seg også skammer seg. Ikke bare fordi ikke får til ferie dette året heller, men også fordi de mangler overskudd og krefter til å være kreative og finne på kule ting hjemme.

Det disse familiene drømmer om er ikke middelhavscruise eller All Inclusive på femstjerners hotell. De drømmer om en liten pause. De drømmer om å slippe ensomhetens stillhet og støyen fra fellesskap de selv ikke er en del av.

Mange tenker helt sikkert når de leser dette at det skal så mye til for å utgjøre en forskjell, og kvier seg derfor for å vise at de bryr seg. De tror rett og slett at det lille de kan bidra med ikke monner. Noen tenker også at de uansett ikke vet hvem som strever, og velger derfor å holde seg med sine. Min erfaring tilsier noe annet: Du kan tenke enkelt og billig, og gjøre det stort for andre.

Les også

Å gå på kaféOm du møter mennesker rundt deg, enten det er hjemme, på hytta eller i syden, med åpenhet og ved å være inkluderende og hyggelig, vil du treffe på noen det kan ha ekstra stor betydning for. Så får du heller leve med at du noen ganger får greie på hvem det er, og andre ganger ikke.

For å bidra til å skape gode ferieminner, må man ikke ha en hytte å låne ut, eller penger til å betale en reise for noen. Å få reise til Syden er ikke ensbetydende med at man er lykkelig. Det som derimot skaper varige minner, uansett hvor man er, er trygt og hyggelig samvær med andre mennesker. Det å kunne dele gode øyeblikk, enten det er med sin egen lille familie eller med andre.

Les også

Kunsten å tenke store tanker i en trang by

 

Du trenger verken kunnskap eller erfaring for å være en betydningsfull voksen i sommer. Det eneste du trenger er å:

  • Hilse og få øyekontakt. Et smil kan være nok til å gjøre en vond dag god!
  • Lære deg navn på barna rundt deg. Jeg garanterer at du vil erfare hvordan de retter seg i ryggen, stråler og kanskje selv tør å ta kontakt neste gang.
  • Si noe oppmuntrende: «Oi, er det du som har laget det fine sandslottet der – hvordan klarte du det?» Ikke alle barn får ros og positiv oppmerksomhet hjemme.
  • Lytte til barn uten å avbryte – da føler de seg tatt på alvor.
  • La barnet styre samtalen, og vent med spørsmål og kommentarer til de er ferdige med å fortelle. Da vet de at du har hørt det de har sagt.
  • Tenk over hvordan du møter barn med kroppsspråket ditt. Smil, åpne armer og en voksen som setter seg på huk for å høre bedre, gjør at barnet føler seg sett. Rydder du plass piknikteppet, kan det hende du får en liten venn for resten av ferien.

Med ønske om gode minner fra en hjertevarm sommer!