Dette er Drammens Tidendes kulturanmelderkorps

FORSTERKNINGER: Disse skal bidra til Drammens Tidendes kulturløft. Hilde Diesen, (f.v.) Thore Alnes, kulturansvarlig i DT, Thomas K. Solbakken, Ida Birgitte Vogt Ramslie, Johnny Andreassen, Espen Jørgensen, Jon Vidar Bergan og Kristian Klausen. (Håvard Skarre og Kristin Børsum Hernandez var ikke til stede da bildet ble tatt)

FORSTERKNINGER: Disse skal bidra til Drammens Tidendes kulturløft. Hilde Diesen, (f.v.) Thore Alnes, kulturansvarlig i DT, Thomas K. Solbakken, Ida Birgitte Vogt Ramslie, Johnny Andreassen, Espen Jørgensen, Jon Vidar Bergan og Kristian Klausen. (Håvard Skarre og Kristin Børsum Hernandez var ikke til stede da bildet ble tatt) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Drammens Tidendes kulturdekning skal styrkes. Derfor har avisen hyret inn et anmelderkorps bestående av noen ringrever, mens andre er ferskinger i gamet. Det de har til felles er at de alle brenner for lokal kultur. 

DEL

DRAMMEN: I senere tid har Drammens Tidende måttet tåle kritikk for sin kulturdekning. For det er ikke som det en gang var da den minste kulturelle begivenhet nærmest ble garantert spalteplass.

Men det er ingen hemmelighet at det også har skjedd store omveltninger i avisenes hverdag med nedbemanning, nedskjæringer og harde prioriteringer. Dette til tross tar DT kritikken til seg, og bestemte seg for å ta noen grep.  

– Vi har prøvet å feilet i en utfordrende tid for mediebransjen. Med disse nye grepene vil vi vise at vi både tar kulturen og kritikken på alvor, sier Kristin Monstad, ansvarlig redaktør i Drammens Tidende. 

LES OGSÅ: Guide til kulturhøsten

Kulturløftet

– Vi håper våre nye anmeldere skal gi kulturdekningen et realt løft. Og da tenker jeg spesielt på den lokale kulturen, sier Thore Alnes, kulturansvarlig i Drammens Tidende.

Det er Thore som skal holde styr på anmelderkorpset, men han ønsker også innspill og tips fra anmelderne selv om hva som rører seg i kulturlivet, og ikke minst fra dere lesere for øvrig.

– Det skjer enormt mye på kulturfronten i drammensområdet, og med lesernes hjelp håper vi å fange opp flere arrangementer som bør omtales, sier Thore.

Kulturanmeldelser er intet nytt i avisen, men det har stadig gått lengre tid mellom en konsert- eller bokanmeldelse har stått på trykk. Med flere anmeldere tilgjengelig vil nok det endre seg ganske raskt.

Dette er Drammens Tidendes kulturanmeldere:

Kunst

Kristian Klausen er forfatter og ifølge ham selv; sporadisk bildende kunstner. Han var kunstanmelder for DT tidligere, samt fast spaltist. Nå er han tilbake for å igjen mene noe om byens kunstutstillinger.

– Jeg har et hjerte for billedkunst, og synes det er viktig å formidle kunstutstillinger på en slik måte at folk ønsker å besøke dem, sier han.

Klausen var en av dem som deltok i «kulturopprøret» mot Drammens Tidende, da han skrev en kritikk om avisen kulturdekning.

– Jeg følte at DTs kulturdekning ble svakere og svakere, derfor følte jeg behov for å sette ord på det nok mange av byens kulturaktører tenkte. Min kritikk var velmenende, Drammens Tidende er tross alt min lokalavis. Nå håper jeg at de nye anmelderne bidrar til at dekningen blir bredere, og at avisen blir morsommere å lese. Et samfunn uten kultur er jo et veldig kjedelig samfunn, sier Klausen.

Saken fortsetter under bildet

KUNST: Kristian Klausen håper de nye anmelderne bidrar til at DTs kulturdekning styrkes. Selv skal han igjen bryne seg på byens kunstutstillinger.

KUNST: Kristian Klausen håper de nye anmelderne bidrar til at DTs kulturdekning styrkes. Selv skal han igjen bryne seg på byens kunstutstillinger. Foto:

LES OGSÅ: Museene får mer – men lik økning

Musikk

Espen Jørgensen er en nyankommen musikkanmelder å regne, men har lang fartstid i musikkens verden. Blant annet var han frontmann i bandet Green Cortinas som vant Spellemannspris i 1995. Foreløpig har han én konsertanmeldelse på samvittigheten, men flere vil det nok bli. Han skal ta for seg sjangere som jazz/avantgarde og annen «kunstmusikk» du muligens ikke vet at du liker.

– Det skjer mye i denne byen som er litt utenfor det kommersielle segmentet, noe jeg mener å ha god oversikt over. Jeg føler at min oppgave er å fylle inn der det ikke har vært særlig med kompetanse tidligere, sier Espen.

Håvard Skarre er drammenser, gitarist og lærer ved Marienlyst skole. Han har en mastergrad i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo, og skal ta for seg klassisk musikk og jazz.

De fleste som har lest DT bør dra kjenselpå Johnny Andreassen. Velrenomert musikkanmelder, mangeårig frilanser og den med lengst fartstid av samtlige. Siden debuten for DT i 1997 har han rukket å skrive et utall anmeldelser – bredden i musikk-kompetansen bør være mer enn intakt.

– Jeg har lært utrolig mye gjennom mitt virke som anmelder. Nå gleder jeg meg til å se hva avisens satsing fører med seg. Jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan for å få lokale talenter opp og fram, sier han.

Quizveteran, platesamler, og musikkelsker Jon Vidar Bergan har anmeldt for DT siden 2009. Siden har avisen hatt hans navn på trykk i omtrent 300 anmeldelser. Dessuten har han skrevet «bibelen» Store rock- og popleksikon – boktittelen levner liten tvil om Jon Vidars spesialfelt. 

– Jeg er lidenskapelig opptatt av musikk og går på minst ti konserter i måneden. Jeg har skrevet mange anmeldelser for DT tidligere, men det har avtatt noe de siste par årene. Jeg synes det er flott at DT har samlet inn en gjeng med nye anmeldere, sier han.

Saken fortsetter under bildet

MUSIKK: Espen Jørgensen er fersk musikkanmelder, men mangeårig musiker. Han skal spesielt ta for seg musikk i segmenter litt utenfor allfarvei.

MUSIKK: Espen Jørgensen er fersk musikkanmelder, men mangeårig musiker. Han skal spesielt ta for seg musikk i segmenter litt utenfor allfarvei. Foto:

Litteratur

Hilde Diesen har lang erfaring som kunstner og forfatter med flere bokutgivelser på samvittigheten. Hilde har anmeldt litteratur for Drammens Tidende i en årrekke. 

– Jeg har anmeldt bøker såpass lenge at jeg har sett mange lokale forfattere vokse seg store. Nå ser jeg fram til å oppdage den neste forfattergenerasjonen, sier hun.

Ida Birgitte Vogt Ramslie er en av dem som ikke har anmeldt tidligere. Men med faglig gods som utdannelse innen litteratur, og virke som lektor ved Drammens vgs. bør hun kunne takle de fleste bokutgivelser.

– Som norsklærer jobber jeg jo på en måte med litteratur på daglig basis, dessuten er jeg veldig glad i å lese. Jeg takket ja til dette fordi jeg ønsker å utfordre meg selv, sier Ida.

Saken fortsetter under bildet

LITTERATUR: Forfatteren Hilde Diesen er mangeårig anmelder i DT. Nå ser hun fram til å oppdage de nye lokale forfatterne.

LITTERATUR: Forfatteren Hilde Diesen er mangeårig anmelder i DT. Nå ser hun fram til å oppdage de nye lokale forfatterne. Foto:

LES OGSÅ: Det utvidede Europa: En feiring av østeuropeisk kultur

Teater og revy

Thomas K. Solbakken fra Drammen er også en anmelderfersking å regne. Han er amatørskuespiller og medlem i redaksjonsrådet til litteraturbladet Stemmer, samt involvert i den nettbaserte skriveskolen Forfatterskolen.no. Thomas skal ta for seg teater/revy og noe litteratur.

– Jeg anser meg selv som amatør, men tung bruker av kultur. Jeg er særs glad i teater og meget belest, sier Thomas.

Kristin Børsum Hernandez hadde sin første anmeldelse på trykk i Drammens Tidende på slutten av nittitallet. Siden det har hun vært tilknyttet mediehuset som frilanser primært innen kultur og feature. Hun er utdannet journalist og lærer. Siden 2006 har Kristin jobbet som regissør for store og små teatergrupper i distriktet. Hun brenner for teater og kulturarbeid.

Artikkeltags