Gå til sidens hovedinnhold

Drammensforfatter nominert til Brageprisen

Artikkelen er over 3 år gammel

Rune Christiansen er nominert for sin roman «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen», og med det kan han få sin andre Bragepris på tre år.

DRAMMEN: Onsdag ble nominasjonene til Brageprisen offentliggjort. Der kom det fram at Rune Christiansen igjen stakk av med en nominasjon i kategorien for skjønnlitteratur.

Christiansen som vant prisen i 2014 for Ensomheten i Lydia Ernemans liv, er nå nominert for sin niende roman Fanny og mysteriet i den sørgende skogen, og kan dermed vinne prisen for andre gang på tre år.

Hans mednominerte er de litterære tungvekterne Matias Faldbakken med boken The Hills, Olaug Nilssens Tung tids tale og Ole Robert Sunde for hans roman Penelope er syk.

LES OGSÅ: Kontroversiell drammenskunstner med ny roman

Kritikerfavoritten

Christiansens roman,som utkom i midten av august, fikk unisont strålende kritikker av flere av landets litteraturanmeldere. «Storslagen romankunst», skrev VGs anmelder og ga boken terningkast seks. «Sørgespill med suveren språksans», het det i Aftenposten.

Brageprisen jury så seg langt på vei enige med anmelderne hva deres begrunnelse angår:

«Ved hjelp av eventyrlige grep får Fannys historie nærmest mytiske dimensjoner, noe som også blir underbygget av Christiansens stemningsfulle og poetiske språk. Det er bilderikt og overskrider realismen i sin sammensmelting av gjenkjennelig hverdag og eksistensiell undring... Fanny og mysteriet i den sørgende skogen er en kompleks roman som allikevel oppleves tilgjengelig for leseren. Fortellerens ømhet for den unge jenta berører, og man er stadig nysgjerrig på hvilken sti Christiansen fører oss langs»

LES OGSÅ: Thomas og Colins matbok satte finansieringsrekord

25-årsjubileum

Brageprisen ble første gang delt ut i 1992, og feirer dermed 25-årsjubileum i år. Bokprisens formål er å skape interesse for norsk litteratur, og å hedre det beste av norsk forfatterskap.

Brageprisen deles årlig ut i følgende kategorier: Skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa, åpen klasse – fastsettes årlig. Det er fire nominerte i hver klasse. I tillegg deles det ut en hederspris.

Årets prisutdeling skjer 21. november på Dansens Hus i Oslo.

 

Biografi

Rune Christiansen (f. 1963) debuterte i 1986 med diktsamlingen Hvor toget forlater havet. Siden har han utgitt en lang rekke bøker i mange sjangre.

De senere årene har han befestet sin posisjon som en betydningsfull romanforfatter, sist med Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014), som ble tildelt Brageprisen.

Christiansen har dessuten mottatt Oktoberprisen, Halldis Moren Vesaas-prisen, Språklig samlings litteraturpris, Doblougprisen, Osloprisen, Riksmålsforbundets litteraturpris og Gyldendalprisen.

Fanny og mysteriet i den sørgende skogen er Christiansens niende roman.

Kommentarer til denne saken