Engler, kandelabrer, hvite duker, nostalgiske motiver, sjarmerende skilt. Elementer som du hjemme hos shabby chic-tilhengerne vil finne året rundt. Men i enda større grad nå mot juletider.

– Vi har en enorm etterspørsel etter julepynt. Det er kampen om varene, hevder Tone Marie Strand, som sammen med resten av familien driver butikken Landstil.

Blogg og Facebook

Jul er tid for nostalgi og hjemmehygge, noe som sammenfaller godt med de viktigste kjennetegnene ved shabby chic-stilen.

– Shabby chic er ikke bare en stil, men en livsstil. Det handler om det gode liv og de nære ting.

– Gjennom innredningen signaliserer du at du prioriterer hjem og familie, sier Strand, som selv byr på sitt hjem og sin familie gjennom blogg, Facebook og hjemmeside.

Jul hele året

Mange har spådd shabby chic-stilens død. Men i likhet med furumøblene i sin tid, holder folk flest lenger på stilen enn det trendekspertene forteller dem. Strand tror vi foreløpig bare vil se litt røffere innslag.

– Alt trenger ikke være søtt og hvitt lenger, vi ser innslag av det grove og rustikke fra fransk landstil som fin kontrast mot det hvite.

– Nytt nå er også at man blander inn rå naturelementer som mose, kongler og drivved, sier hun.

Rustikt og industrielt

Kjersti Solli, som eier butikken «Nytt & Shabby», mener stilen har gått mer over mot det rustikke og industrielle, med store industrilamper og resirkulerte materialer.

– De som har innredet i shabby chic noen år, har tatt stilen videre, mens de som akkurat har begynt, fremdeles velger det litt søte, sier hun. Populære julevarer i hennes butikk er blant annet engler, gamle julekuler og gamle postkortmotiv overført til stoff.

Skap ditt eget utrykk

Strand tror noe av årsaken til shabby chic-stilens popularitet er at den inspirerer til å skape sitt eget uttrykk.

– To personer kan kjøpe samme ting, men likevel ende opp med ulik stil. En enkel lysestake, for eksempel, kan styles i mange retninger. Ved å ta vekk eller legge til «julete» elementer, kan mange ting stå framme både i jula og etterpå, tipser Strand.

Populært nå er blant annet sinkhus, som enkelt kan gjøres til julepynt ved å tilføre en stjerne eller noen engler.

Liksomgamle gjenstander

Ifølge stylist og interiørdesigner Christel Boquist er shabby chic-stilens liksomgamle gjenstander for lengst ut. I stedet skal det være vintage.

– Ekte vintageprodukter skal ha en viss årgang, og man ser et godt håndverk i dem. Men nå er jo etter hvert også dette begrepet blitt noe utvannet, påpeker hun.

Sofistikert råhet

Ifølge henne er stikkord for kommende sesong «skjønnhet». Det kan fortsatt være feminint og vakkert, ekte og naturlig, men med innslag av en slags sofistikert «råhet», i form av for eksempel drivved, resirkulert tre, bomull, lær, lin og betong.

Trenden innen juledekor er i samsvar med det som skjer på interiørfronten generelt.

– Også her er det naturlige former og materialer som gjelder, med assosiasjoner til skog og natur med motiver som reinsdyr, fugler, snøkrystaller og hjerter.

– Gjerne overdrevent store kranser laget av kvister. Materialene ellers er mose, lyng, bark, tovet ull og keramikk. Man skal få følelsen av det hjemmelagde, tipser Boquist.

Jul siden september

Og de interiørinteresserte vet å begynne jula tidlig for å få den riktige looken.

– Fra september merker vi trøkk i nettbutikken vår, sier Strand i Landstil.

– For mange er det jo nettopp selve prosessen som er viktig, å kunne hygge seg med forberedelsene fram mot jul.