Supermat er en trend

Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør er opptatt av et variert og sunt kosthold. Hun er skeptisk til å putte i seg såkalt supermat som det ikke er gjort grundige studier på.

Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør er opptatt av et variert og sunt kosthold. Hun er skeptisk til å putte i seg såkalt supermat som det ikke er gjort grundige studier på. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Supermat er trend på samme måte som klær og interiør. Og hvem vet om det egentlig virker? spør klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør.

DEL

– Noen ganger tenker jeg at mat og trening har tatt over for religionen. Vi trenger tydeligvis noe i livene våre som vi kan holde fast ved, og som vi opplever at gjør oss uovervinnelige og gir kontroll. Og akkurat nå kan det virke som om det er supermat og trening som gjelder. Vi ser hva kjendisene og de kule spiser, og så kopierer vi dem. Men det er lite vitenskapelig dokumentasjon som er publisert, sier Tine Mejlbo Sundfør.
Tjukkholmen

Til daglig jobber Sundfør som klinisk ernæringsfysiolog i Synergi Helse som er knyttet til Moov treningssenter i Drammen. Men hun er også kjent som veileder fra TV Norge-serien «Tjukkholmen», som fast spaltist i Henne og fra God Morgen Norge på TV 2.

Selv ville hun aldri tatt verken spirulina eller chlorella.

– Hvorfor skal jeg det? Det finnes for lite dokumentasjon som tilsier at dette virkelig virker eller har en helsebringende effekt, sier hun. Og legger til:

– Det kan godt hende det har effekt, men da får produsentene betale for grundige og store nok studier, for det skal i hvert fall ikke være mannen i gata som skal være prøvekanin.

Lungekreft

Det er også viktig å vite effekten av mengden næringsstoffer man putter i seg, mener hun.

– Å ta høye doser av et næringsstoff kan gi en helt annen effekt enn de mengdene som finnes naturlig i mat.

Hun og trekker fram en kjent finsk studie som eksempel på hvor galt det kan gå.

– I Finland satte man i gang en stor studie, kalt ATCB-studien, hvor man ga syntetisk betakaroten i tilskuddsform fordi man trodde at det ville minske risikoen for hjerte-kar-sykdommer. Betakaroten er en antioksidant som er helsefremmende i naturlig form.

Men istedenfor å virke fremmende på helsen til forsøksgruppen, måtte hele forskningsprosjektet stoppes før tiden fordi det viste seg seg at det ble økt forekomst av lungekreft i gruppen som fikk tilskudd av betakaroten.

Matsminke

Ernæringsspesialisten har en kjepphest hun gjerne skulle se forsvinne.

– En ting er konserveringsmidler – de trenger vi for å sikre at det ikke utvikler seg bakterier i maten vår. Men matsminke burde vært forbudt! Å putte fargestoffer i maten for at den skal se mer fristende og innbydende ut er helt unødvendig. Bare tenk på den gangen man puttet nitrat, som jo er kreftfremkallende i store doser, i kjøttdeigen for at den skulle se rosa og fersk ut.

Det gjelder å holde tungen rett i munnen når man skal manøvrere seg gjennom jungelen av mat og helsekost.

– Sunn fornuft er lurt. Mye av maten det fokuseres på for tiden, som belgfrukter, linser, rene råvarer, spirer og grønnsaker, er alle sunne for oss. Og det er veldig bra at folk får opp øynene for disse råvarene. Men det er viktig å holde fast ved at et kosthold skal være variert for å være sunt. Og husk – tar du en sjokolade så er ikke alt ødelagt av den grunn – det gjelder å finne en balanse her. Den gylne middelvei gjelder fortsatt. l

 

Artikkeltags