Gå til sidens hovedinnhold

LO kan notere seg for at deres stortingsrepresentanter har tatt poenget. NHO har ennå en jobb å gjøre

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

LO i Viken og Oslo og NHO Viken har i Drammens Tidende 7. juni 2020 en innstendig bønn til stortingsbenkene i Viken og Oslo: «Utvid permitteringsperioden til 52 uker». De sier videre: «Når det er på plass, unner vi dere en velfortjent sommerferie.»

Begrunnelsen fra LO og NHO er at de ellers «frykter at sommeren 2020 blir stående som oppsigelsessommeren». Arbeiderpartiet deler deres bekymring. Vi fremmet derfor et forslag i Stortinget 19. juni, siste dagen før Stortinget gikk fra hverandre for sommeren, om å utvide permitteringsordningen ut 2020 og vurdere ytterligere utvidelse til 52 uker.

Forslaget ble fremmet som et direkte resultat av tydelige signaler fra arbeidslivets parter om at det er helt nødvendig for å unngå oppsigelser som verken arbeidstakere eller arbeidsgivere er tjent med i det lange løp etter Covid-19. Dessverre fikk forslaget vårt bare støtte fra Ap, Sp, SV, MDG og Rødt. Det ble nedstemt av regjeringspartiene H, KrF og V og deres støtteparti, Frp.

Helt siden Johan Nygaardsvolds Ap-regjering i mellomkrigstida, er utviklingen av det norske velferdssamfunnet bygd på et trepartssamarbeid mellom myndighetene og representantene for arbeidstakere og arbeidsgivere. Det har vært en suksesshistorie, basert på gjensidig respekt, evne til å lytte og til å omsette ord til handling.

Det er svært beklagelig at dagens regjering og Frp ikke evner å lytte og handle i en sak som er så viktig for vår evne til å komme oss gjennom dagens helt spesielle krise. Vi har utvidet permitteringsordningen før, når behovet har vært der. Det er uforståelig at dagens borgerlige flertall ikke ser det behovet nå.

Enda mer uforståelig er derfor Frps krumspring. Kun få dager etter at Frp bidro til å stemme ned Aps forslag om utvidet permittering, gikk deres arbeidspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, ut i mediene og påsto at Frp egentlig var enig med oss. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, øynet da en mulighet for å få et nytt flertall i Stortinget for denne viktige saken og ba Stortingets presidentskap innkalle Stortinget til møte.

Hva skjedde? Aps og Sps medlemmer i presidentskapet stemte ja til å innkalle Stortinget, men Frps medlem av presidentskapet, Morten Wold fra Buskerud Frp, stemte nei!

Forstå det, den som kan. Det samme gjorde Høyres medlemmer. Stillingen var da tre mot tre, og stortingspresidentens dobbeltstemme (hun er fra H) ble da avgjørende. Stortinget blir ikke innkalt. LO kan, som en liten fjær i hatten, notere seg for at deres stortingsrepresentanter har tatt poenget. NHO har ennå en jobb å gjøre.

Les også

Utfordrer politikere: – Dere må utvide permitteringsperioden fra 26 uker til 52 uker

Les også

Jeg har en liten oppfordring til alle som i dag jobber på «gulvet»

Les også

Ida (34) opplevde alle foreldres mareritt: – Da barna sa de var kvalme slo jeg alarm

Kommentarer til denne saken