INNSPILL: Søndag tar Modum turen til Drammen for å møte Åssiden, i en kamp som vil gi en god pekepinn på hvor de to lagene står foran årets sesong.

Moingene har vært et topplag i divisjonen de siste årene og har tatt 12 av 18 poeng mot de tre lagene som har rykket opp fra deres avdeling de foregående sesongene (Lyn, Holmen og Drammen FK). Nå er flere sentrale spillere borte, erstattet hovedsakelig av spillere som har spilt juniorfotball i klubben.

Thomas Solvoll har riktignok kommet inn, men spillere som Tom André Sjølie, Rune Hagen, Orhun Selvi og Isleifur Gudmundsson har alle tatt av seg den hvite Modum-drakten for godt i denne omgang.

Selv om satsingen på unge, lokale spillere forhåpentligvis bærer frukter i årene som kommer, er konsekvensen at laget ikke er like godt som tidligere år.

Det åpner for at Vestfossen kan overta som det beste 3.-divisjonslaget i distriktet. Eikværingene møter MIF i første runde i cupen etter å ha løpt Åssiden i senk i ekstraomgangene i kvalifiseringen. I den kampen fremsto vestfossingene som merkbart bedre trent enn de blå- og hvitstripete. I en divisjon hvor forskjellene på ferdigheter ikke alltid er like store kan den fysiske formen være utslagsgivende, spesielt hvis man ikke tar andrelag bestående av tekniske unggutter med i beregningen.

Birkebeineren rykket ned til tredjedivisjon etter en katastrofal fjorårssesong der det meste gikk galt, både på og utenfor banen. Nå er det knapt igjen spillere fra fjorårets lag, og heller ikke de gjenværende spillerne sklir naturlig inn i lederroller.

Derfor går de blå på Årbogen en ny, tung sesong i vente, og alt annet enn nok et nedrykk vil være både en stor opptur og overraskelse. Om det er noen trøst kan kanskje en tur ned i fjerdedivisjon være til nytte, slik at man kan bygge opp senioravdelingen igjen.

Like spennende blir det kanskje å følge rekruttene på Mjøndalens andrelag og Strømsgodsets nyopprykkede tredjelag. Med tre lag på de fire øverste nivåene av norsk seniorfotball har Strømsgodset satt seg i en utmerket posisjon til å utvikle spillere på best mulige arenaer. Nå er også apparatet i klubben så godt at det antakeligvis bare er et spørsmål om tid før det dukker opp flere unge spillere som banker på døren til a-stallen.

For Mjøndalens del har A-laget blitt bedre raskere enn hva talentene i klubben har klart. Erlend Skagestad fikk sjansen i cupen i 2013, men har ikke klart å gjøre seg fortjent til mer spilletid. William Sell er også et navn å se opp for, og en spiller som kanskje får noen kamper på benken i eliteserien. Men selv han er trolig flere år unna å kunne bidra for A-laget.

Det vil overraske veldig hvis noen av våre seks lokale lag i divisjonen klarer å holde følge med FK Tønsberg over en hel sesong. Vestfoldingene var et topplag i fjor, og ser sterkere ut i år.

Fem av de lokale lagene kommer til å kjempe om plasseringer midt på tabellen. Birkebeineren? De går rett ned nok en gang.

Men av og til er det lov å håpe at man tar feil.