SÖLDEN/ØVRE EIKER: – Målet mitt er en dag å stå der som vinner av samme trofé som Hirscher har tatt så mange ganger. Den store glasskula som bevis på at du er verdens beste alpinist, er det jeg hver dag jobber bevisst for å oppnå. Noen må jo ta over etter ham en gang, uttalte Lucas Braathen til Eikerbladet i sommer.

I dag var det verdenscupåpning i Sölden i Østerrike, og Lucas Braathen viste i storslalåmrennet at han blir en mann å regne med i framtida. Sjetteplassen var karrierebeste for 19-åringen, som kjørte den beste andreomgangen av alle. Han var følgelig beste nordmann i rennet som ble vunnet av Alexis Pinterault.

Braathen forteller i intervjuet med Eikerbladet at han var mellom 13 og 14 år gammel da han bestemte seg for å bli den beste alpinisten i verden.

– Pappa spurte om jeg ville satse seriøst, og jeg svarte ja. Da fikk jeg beskjed om at dette ville kreve veldig mye av meg. Jeg har fulgt opp det vi ble enige om. Jeg har ofret både ungdomstid og liv med familien.

– Råskalle

Alpinist Marcus Monsen (24) fra Drammen var også med i storslalåmrennet, men kom seg ikke videre etter førsteomgangen i Han fikk dermed ikke kjøret finaleomgangen.

Aleksander Aamodt Kilde var full av lovord om Braathens kjøring da han ble intervjuet av TV2 mens rennet fortsatt pågikk.

– Det er rått. Jeg har sett ham på trening, og han kjører stabilt kjapt. Samtidig er han en råskalle, så vi kommer til å se mye til han kameraten der, sa Aamodt Kilde.

Når unge talenter tar steget opp i det ypperste internasjonal idrett har å by på, er det gjerne ett spørsmål alle involverte stiller seg: Tar Kristine Stavås Skistad nivået? Tar Martin Ødegaard Nivået? Tar Lucas Braathen nivået?

Svaret for de to første har allerede vært et rungende ja i lang tid. Med dagens enorme andreomgang satte Braathen seg i respekt blant eliten. Ja, han tar nivået.

– Tom for ord

Etter første omgang lå han nede på en 23. plass, men i andre ga han jernet fra start. Med den beste omgangstiden av alle kjørerne, kom han helt opp på en sjetteplass.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er tom for ord. Jeg vet ikke. Jeg føler jeg gjør det jeg gjør på trening, og det var målet. Men at det skulle holde til sjetteplass, aldri i verden, uttalte Braathen til TV2.