Gå til sidens hovedinnhold

Må all diskusjon foregå på Ståle Sørensens premisser?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nok en gang går Ståle Sørensen i Miljøpartiet De Grønne til frontalangrep på undertegnede og Høyre. Nok en gang leser vi at Sørensen ikke er villig til å akseptere at noen har et mer nyansert syn på klima- og miljøområdet enn han. Denne gangen i Drammens Tidende 4. desember.

Vi er etter hvert blitt klar over at Sørensen ikke er interessert i dialog eller debatt hvis den ikke foregår på hans eller MDG s premisser. Det er det mange av oss som ikke aksepterer.

Det er helt riktig at jeg deler oppslag på Facebook som stiller spørsmål ved en ensidig vektlegging av menneskelig aktivitet som årsak til klimaendringene. Det er svært få som i dag avviser at menneskeskapte klimautslipp er grunnlag for hele eller deler av årsaken til global oppvarming. Det betyr likevel ikke at vi skal avvise all forskning og historiefortolkning som «kjettersk» fordi den peker på at problemet kan være mer sammensatt enn at det bare er menneskeskapt.

Det er håpløst og tro at man kan «dysse ned» en av vår tids største utfordringer, som Sørensen hevder at jeg forsøker å gjøre. Tvert imot mener jeg vi må ta miljø- og klimautfordringene på det største alvor, og gjøre det vi kan for å begrense menneskelig aktivitet som fører til forsøpling, miljøødeleggelser og klimaendringer. Imidlertid er jeg og Høyre opptatt av å gjøre det på en måte som har støtte i befolkningen, ikke fører til massearbeidsløshet og potensiell rasering av det norske velferdssamfunnet.

Jeg mener vi må gjøre vårt for å begrense utslipp av klimagasser, men det må være lov å stille spørsmål ved den globale nytteeffekten av de tiltakene vi gjør i Norge og Drammen. Derfor er jeg i langt større grad opptatt av lokale effekter tilknyttet satsingene på området.

Så er det jo også sånn at målrettet miljø- og klimaarbeid ikke er skadelig selv om klimaskeptikerne, mot all formodning, skulle få rett i at global oppvarming ikke er menneskeskapt. Omstillingen til et «grønnere» samfunn innebærer renere luft, renere vann og bedre levevilkår for oss alle både lokalt, regionalt og i global sammenheng.

Sørensen tar også ting ut av sin sammenheng i sitt innlegg når han skriver: «Fredrik Haaning i Høyre legger på sin facebookside ut en lenke til en sak om et nytt kullkraftverk i Kina med hans egen kommentar: « ... Da blir vår innsats i Norge for å redde miljøet uten signifikant betydning».

Han burde tatt med hele innlegget hvor jeg skriver om Kinas nye super-kraftverk som visstnok spyr ut seks ganger Norges totale klimautslipp: «Hvis dette ikke er «fake news» har vi et stort problem. Da blir vår innsats i Norge for å redde miljøet uten signifikant betydning. Jeg håper noen kan avkrefte at dette er riktig.»

Til tross for 116 kommentarer på innlegget kunne, dessverre, ingen avkrefte riktigheten av oppslaget. I artikkelen står det også at Kina jobber på spreng for å bygge 121 nye kullkraftverk, mens resten av verden kutter ned på kullkraft. I fjor slapp kinesiske kullkraftverk ut CO₂-utslipp tilsvarende 51 ganger hele Norges klimautslipp.

Dette er ikke antydningens kunst Sørensen. Dette er realiteter.

Det må være lov å diskutere på fritt grunnlag og det skal være lov å dele informasjon og artikler som Sørensen og hans kumpaner ikke liker. Det har jeg tenkt å fortsette med.

Les også

Nei til næring og skiskytteranlegg - vern om Damtjern og Leirdalen

Les også

Dei resirkulerer gamle myter og konspirasjonsteoriar for å svekke omdømmet til klimaforskinga

Les også

Ståle Sørensen trenger litt voksenopplæring

Kommentarer til denne saken