Det var nok en del høyrefolk fra gamle Drammen som satte portvinen i halsen i går kveld.

Mange hadde sett for seg at Kristin Ørmen Johnsen, med regionens tyngste politiske CV og merittliste, ville vært den selvskrevne vinneren av nominasjonsstriden i partiet.

LES OGSÅ: Trekker seg: – Alle vet at komiteen har vært splittet

Men nominasjonskomité har vært splittet helt siden den ble satt sammen. Den ene siden har insistert på det ubeskrevne bladet Kjell Arne Hermansen, den andre har vært overbevist om at Ørmen Johnsen er den som kan få Høyre tilbake i maktposisjon igjen. Da komiteen endelig skulle konkludere onsdag kveld, og fortsatt var delt på midten, trakk plutselig Ørmen Johnsen seg. Svært overraskende, for hun er ikke typen som gir seg. – Av hensyn til partiet, forklarer hun selv.

Men selv om det lå an til et skittent oppgjør på nominasjonsmøtet den 19. mai, skal det nok mer til for å få sårene i Drammen Høyre til å gro enn at Ørmen Johnsen trekker inn årene.

Noen snakker om «krise», andre om «demotivasjon». Mange er skuffet over at Drammen Høyre gikk glipp av den beste ordførerkandidaten de kunne fått, men at det typisk nok er den eneste hanen i nominasjonskurven som står igjen til slutt.

Mest av alt har nominasjonsstriden i Høyre vært uttrykk for en langt dypere kløft, som oppstod allerede ved forrige valg. Det handler om ulike kulturer, særlig mellom tidligere Nedre Eiker og Drammen, og at man har forskjellig syn på hvordan man skal drive politikk. På den ene siden står de som var med å forme byen Drammen og vant valg etter valg før kommunesammenslåingen. På den andre de som har kommet til og preger nye Drammen Høyre etter kommunesammenslåingen.

LES OGSÅ: Splittelse i Høyre: Ikke enige om ordførerkandidat

I den sistnevnte gruppen finner du en slags allianse mellom høyrefolk fra tidligere Nedre Eiker, fra idretten, og næringslivsfolk som har gått inn i politikken i godt voksen alder. Mens Ørmen Johnsen har samlet mest støtte i den første gruppen, har Hermansen blitt heiet frem av den andre. Og mens Ørmen Johnsen har profilert seg på å kjempe for Drammens posisjon i den nasjonale og regionale konkurransen, virker Hermansen å ha blikket rettet mer mot lokalpolitiske saker. Mens Ørmen Johnsen har en utadrettet profil og er populær utenfor partiets egne rekker, har Hermansen jobbet hardt i kulissene med sin standing internt i gruppa.

Dersom det ikke dukker opp flere overraskelser, er det altså finansmannen Kjell Arne Hermansen som skal kjempe om ordførerkjedet for Høyre ved neste års kommunevalg. Det vitner om en kraftig mobilisering, som til slutt utmanøvrerte Kristin Ørmen Johnsen. Hermansen er en nettverksbygger av rang og en som liker å vinne. Han kom inn i politikken fra idretten og Konnerud IL, kuppet vervet som politisk nestleder foran nesen på langt yngre og mer erfarne Christina Højer Mørkve i 2017 og er nå leder av lokallaget. Han skal visstnok ha fått råd om å ta en periode som gruppeleder før han siktet mot ordførervervet, men Hermansen har dårlig tid.

Hva som er Hermansens politiske prosjekt, hvilken retning han vil ta Drammen, er foreløpig vanskelig å få øye på. Han sier til Drammens Tidende at han vil stake ut en «ny kurs for Drammen», at han er «hardtarbeidende», og at han er «opptatt av person og ikke system». Men det er uklart hva det egentlig innebærer. Kanskje er det for tidlig å si, all den tid partiprogrammet ikke er klart. Men en ordførerkandidat bør nok hoste opp noen klare visjoner for byen og kommunen før han går ut i valgkamp. Noe som haster.

Slik meningsmålingene er nå, ligger det an til et uhyre spennende valg i Drammen. Borgerlig seier er absolutt innen rekkevidde, men Hermansen og Høyre blir trolig avhengig av å lokke både KrF, Venstre og til og med Sp med i en storkoalisjon sammen med Frp.

Det vil i så fall kreve ekstremt gode politiske antenner og evne til å bygge allianser. Det kan ikke Hermansen gjøre alene, selv om mye står og faller på hans evne til å finne nye venner. Han er avhengig av et kompetent lag av strategiske høyrepolitikere, som drar i samme retning og som har større politisk tyngde enn han selv. Og ikke minst en sterk gruppeleder.

Men først må Høyres nye ordførerkandidat lappe sammen et dypt splittet parti.

LES OGSÅ: