Det er ingenting som tyder på at de russiske langrennsløperne har tatt signalet fra arrangørene i Drammen og fra Norges Skiforbund om at de ikke er velkomne i langrennsløypene i Norge.

Tvert imot forsikret en av de russiske landslagstrenerne Jegor Sorin overfor NRK i helgen at «vi skal konkurrere i Drammen».

Det kan de også, all den tid det internasjonale skiforbundet (FIS) har gitt grønt lys for at russiske utøvere får delta i verdenscuprenn, men at det ikke skal avspilles nasjonalsang eller heises flagg dersom Aleksandr Bolsjunov eller noen av hans landslagskamerater skulle vinne.

Det er mildt sagt den mest passive holdningen man kan ha til det som skjer i Ukraina og Europa akkurat nå. De russiske utøverne er ikke bare vanlige idrettsutøvere, avsondret fra politikk og maktutøvelse. All idrett i Russland er koblet tett sammen med Putins PR-apparat og statsmaskineri. Idretten brukes til å bygge nasjonal stolthet og samhold – noe som trolig blir stadig viktigere etter hvert som Putin mister oppslutning blant sine egne som følge av krigen.

Å ikke ønske russiske skiløpere velkomne i Drammen betyr ikke at man straffer enkeltutøvere. Det handler om å gi et tydelig signal om at Russlands invasjon i Ukraina og massive brudd på Folkeretten er helt uakseptabelt og må få konsekvenser. Også for den delen av maktapparatet som heter idrett.

Det er bra at arrangørene av Skisprinten i Drammen og Norges Skiforbundet har gitt tydelig beskjed til FIS om at de ikke ønsker russiske utøvere velkommen på skisprinten og i Holmenkollen. Norges største skistjerne Therese Johaug har vært tydelig på at FIS bør tenke seg om. Og langrennsekspert Åge Skinstad sier til Drammens Tidende at han håper FIS snarest beslutter å utestenge de russiske utøverne.

– Jeg forstår nesten heller ikke at russerne selv vil reise rundt på skirenn sånn som situasjonen er,, sier han til Drammens Tidende mandag formiddag.

Men den vente-og-se-holdningen vi har vært vitne til fra eierne av Skisprinten i helgen, er ikke god nok nå.

– Vi avventer foreløpig, uttalte styreleder i skisprintens eierstyre Geirr Kihle til Drammens Tidende i helgen,på spørsmål om det er mer de kan gjøre. Han og resten av eierne i Konnerud IL, Byen Vår Drammen og Drammen kommune håper nå at FIS snur og innfører enda strengere regler slik at russerne trekker seg, eller utestenges.

Men hva gjør Kihle og Norges Skiforbund dersom FIS ikke går tøffere til verks enn de har gjort?

Noen har tatt til orde for å møte de russiske utøverne med å flagge med ukrainske flagg. Det er selvsagt en fin gest, men dessverre helt sekundært i denne situasjonen. Det er jo direkte absurd at mens det ikke kommer til å stå en eneste ukrainer på startstreken som følge av at landet deres er i krig, så skal norske, finske og svenske langrennsløpere konkurrere mot representanter fra det landet som har invadert.

Det bør være helt uaktuelt å havne i en slik situasjon. Både for Skisprinten i Drammen og Norges Skiforbund, og de må gjøre alt de kan for å hindre at dette skjer. Nå gjelder det å være på riktig side av historien.

Det finnes i så fall to alternativer: Enten må skiforbundet endre status for rennet, slik at det er skiforbundet som bestemmer hvem som får delta. Ifølge ekspertene er det fullt mulig.

Alternativt bør arrangøren avlyse rennet, i protest eller som et ekstra pressmiddel.

Drammens Tidende mener at begge deler må vurderes før torsdag, samtidig som vi også håper at FIS snart kommer til fornuft, slik at vi unngår det.

LES OGSÅ: