Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
På Åskollen har vi skjønt at noe er i ferd med å endres. Problemet er at vi ikke vet hva det er og hvor vi kan finne informasjon. Det gjelder endringer i kommunale tjenester.
Kommunen sier at dette ble bestemt i 2019. Og her er vi, to år senere, og kommunen har fortsatt ikke klart å gi oss den informasjonen vi har krav på. Informasjon vi ikke visste vi trengte.
Det vi vet nå er at vi skal til helsestasjonen i Svelvik. Det er nemlig her knutepunktet til bydel 9 skal ligge, tror vi i hvert fall.
Men gjelder det flere tjenester? Jammen ikke lett å vite, for informasjon, det får vi altså ikke.
Når du endelig får brevet i posten så skjer endringen så godt som umiddelbart. Ja, hvis du ikke har vært heldig og vært innom en helsestasjon den siste tiden.
Det er slik kommunen har valgt å kommunisere viktig informasjon med brukerne sine. Helsesykepleiere har fått ansvaret for å muntlig fortelle overraskede foreldre at snart vil dere høre til Svelvik. «Dere får dessverre ikke fortsette her selv om vi helst hadde ønsket det. Vi vet dette ikke er det beste for barnet ditt, men det er dessverre ikke noe vi kan gjøre med det.»
Etter at beskjeden er gitt på helsestasjonen har bekymrede foreldre sjekket med andre om de har hørt det samme. De har blitt møtt med skepsis, og det er ikke så rart. For selv kan man ikke vise til et eneste skriv, link eller offentlig notat. Flere har følt seg veldig alene med bekymringene sine. Helsestasjonene har stått i stormen av henvendelser og trøstet flere bekymrede, triste og sinte foreldre. De fortjener ros for den ekstra jobben de har gjort de siste ukene med alle henvendelsene de har mottatt. De er flotte representanter for Drammen kommune.
Man kan dessverre ikke si det samme om de som har bestemt dette. Ikke engang i brevet de sendte ut har de opplyst hvem du kan kontakte ved spørsmål. Man kan spekulere i om dette var en del av strategien hele veien. For de fleste foreldre gjør det de må for barna sine. Og det er vanskeligere å endre noe som allerede er igangsatt.
Lydige foreldre er allerede i gang med kontroller i Svelvik, men de har ikke endret mening etter å ha vært der. De vil ikke reise lenger en nødvendig med sine barn når de kan få akkurat den samme tjenesten betydelig nærmere. «Kranglefanter» som stiller spørsmål rundt dette har man galant unngått ved å ikke svare på mail og andre henvendelser. Dette er ikke noe annet en svært kritikkverdig og uakseptabelt.
– Vet dere at man med bil kommer raskere fram og har kortere vei til Strømsø, Fjell, Konnerud, Åssiden og Mjøndalen helsestasjon. (Ifølge 1881 der utgangspunktet er Åskollen skole.)
– Vet dere at jeg fra dør til dør vil bruke 4 timer når sønnen min skal på kontroll.
Jeg vil bruke cirka 1 time og 30 minutter på samme kontroll på Strømsø helsestasjon.
– Vet dere at Brakar ikke kan garantere bilseter og sikring av babyer og barn i sine busser. Det er 70 kilometer i timen på store deler av strekningen. Det er plass til et fåtall vogner, og er det fullt må du vente en time på neste buss.
– Vet dere at de færreste av oss har babyer som ikke gråter, må ammes, trenger bleieskift og ro i løpet av 4 timer. Og at man som høygravid med bekkenløsning har det både tungt og vondt. Er du skikkelig heldig sliter du med morgenkvalme. Da hjelper det ikke akkurat at veien til Svelvik er både svingete og svært dårlig.
– Vet dere at flere vurderer eller allerede har avbestilt timen sin. De velger å gå til fastlegen. Jeg vil tro de fleste har fastlege på Åskollen legekontor. Det kan fort bli mye ekstra trykk på spesielt et legekontor.
– Vet dere at Helsedirektoratet i en rapport om manglende oppmøte på helsestasjon sier at logistikkproblemer er en av grunnene til at folk ikke møter til oppsatt time. Det vil gi ekstra arbeid for en helsestasjon å følge opp alt det fører med seg av organisering av ny time, oppfølging og bekymringsmeldinger.

Kommunen snakker om innbyggermedvirkning, men innbyggerne blir ikke hørt
Vi ønsker at man skal høre til den helsestasjonen som er nærmest. For mange i bydel 9 er det Strømsø, men for andre kan det være f.eks. Svelvik. Og vi ønsker at man skal kunne få fortsette med den helsestasjonen og helsesykepleieren man har tillit til og som kjenner barnet ditt best. Gi barn og foreldre ro, trygghet, stabilitet og forutsigbarhet. Gjør det riktige for alle barn i bydel 9 og endre dette umiddelbart.
Usikkerheten er fortsatt stor. Folk i alle aldersgrupper lurer nå på hva som blir det neste? Det er på tide at noen tar ansvar. Fortell oss i det minste på en ryddig og informativ måte hva dere har tenkt for oss som bor i bydel 9. Hvilke kommunale tjenester kan vi finne hvor og når? Hvis det er slik at dette ble bestemt allerede i 2019 kan det da ikke være så vanskelig å dele dette med oss.
Nærhet til tjenestene er et av de viktigste erklærte målsettingene for den nye kommunen. Hvordan synes dere at dere har løst det så langt, Drammen kommune?

Kamilla (36) ble overrasket: – Jeg kan ikke være den eneste som reagerer på dette?
