Gå til sidens hovedinnhold

Mange som kaller seg miljøvernere er imot tiltak som begrenser forurensning

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mens Australia ønsker å øke sin kullproduksjon samtidig som landet rundt dem brenner, synes norsk miljøbevegelse at åpningen av et oljefelt med tidenes laveste miljøavtrykk er en skandale.

Vi kan alle være enige om at kull, olje og gass forurenser. Dessverre tror noen at det bare er å skru av disse energikildene, så vil verden gå videre som før. Det er dessverre ikke mulig. Et trivelig bål som brenner forurenser også, det er ikke nok vannkraft til alle, og atomkraft har dessverre en medfølgende risiko som altfor få vil ta (selv om forurensningen fra denne energiformen er lav).

Følg oss på Facebook - DT Meninger

Det finnes flere måter for å begrense forurensningen fra produksjonen av den energien vi alle er så avhengige av:

  1. Noen land i verden kan bygge ut mer vannkraft
  2. Ganske mange flere land i verden kan bygge ut vindkraft
  3. De som tør, kan bygge ut atomkraft
  4. Vi kan sørge for en renere produksjon av olje, gass (og kull)

Samtlige av tiltakene over vil gi lavere klimautslipp. Dessverre er et stort flertall av dem som kaller seg miljøvernere eller som sympatiserer med partier som for eksempel MDG og SV, mot alle disse tiltakene.

Les også

Våtest, kaldest og varmest – fikk du med deg disse rekorddagene i fjor?

Johan Sverdrup-feltet som åpnet denne uken gir ifølge Equinor et klimaavtrykk på 0,67 kg CO₂ pr. fat produsert olje hvilket (også ifølge Equinor) utgjør 1/25-del av gjennomsnittet til verdens øvrige oljeproduksjon. Verden i dag forbruker cirka 100 millioner fat olje pr. dag hvilket tilsvarer et årlig utslipp på 611 millioner tonn CO₂ pr. år.

Hadde alle felt i verden brukt den samme teknologien som på Johan Sverdrup, ville utslippene kun vært på 24 millioner tonn.

Verdens samlede klimautslipp er 36 milliarder tonn CO₂ i året. En reduksjon av dette med 587 millioner tonn, tilsvarer 1,6 prosent av verdens samlede utslipp, noe som forøvrig er like mye som forurensningen fra forbrenningen av norsk olje og gass utgjør på verdensbasis i dag.

Det må kunne kalles en merkbar begynnelse som fortjener applaus.

Les også

Vi må skape en bred og ekstraordinær klimadugnad, ellers kommer vi neppe i mål

Kommentarer til denne saken