– Det er fem drepte og to som er skadd. Den ene skadde er en politimann som var i butikken på sin fritid, sier Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse klokken 23.15 onsdag kveld.

Han sier at de pårørende – så langt han vet – er varslet.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas.

Klokken 01.51 meldte politiet at en 38 år gammel mann er siktet i saken. Klokken 02.07 sendte politiet en korrigering der de presiserte at riktig alder på siktede er 37 år.

Mannen er dansk statsborger, men bosatt på Kongsberg opplyser politiet. Han ble fraktet til arresten i Drammen onsdag kveld.

Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene.

Siktedes forsvarer er Fredrik Neumann fra Kongsberg.

Natt til torsdag uttaler Neumann seg til VG:

– Jeg har snakket med med min klient og vi har vært i avhør, sier advokaten og legger til:

– Han samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen.

LES OGSÅ:

Politibetjent ble skutt i ryggen

– Situasjonen var uoversiktlig, og vi fikk raskt flere ressurser til stedet. Ut fra de opplysningene vi har nå, så er dette en person som har utført disse handlingene alene, sier Aas.

En politibetjent ble også skutt i ryggen med pil og bue, men han var på åstedet på fritiden.

NTB får torsdag kveld opplyst at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser.

Stor politiaktivitet i området

– Det er fortsatt stor politiaktivitet i området. Det skyldes at gjerningspersonen har beveget seg over et stort område, og vi jobber nå blant annet med å sikre spor, og innhente mest mulig informasjon om det som har skjedd, sier Aas.

Det er dessverre lite informasjon politiet kan dele om selve hendelsesforløpet nå. De vil komme tilbake til det når de har et bedre overblikk over situasjonen.

Politiet fikk klokken 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. 18.47 ble mannen pågrepet.

Aas bekrefter at det var en konfrontasjon mellom politiet og gjerningsmannen før han kom seg unna politiet. Ingen politifolk ble skadd i denne konfrontasjonen. Litt senere ble han pågrepet. I forbindelse med pågripelsen ble det avfyrt varselskudd.

LES OGSÅ:

Drammen sykehus ble satt i beredskap

– Sykehuset er i beredskap, og vi jobber nå med å skaffe oversikt, sa presseansvarlig i Vestre Viken, Hege Frostad Dahle til Drammens Tidende.

Klokken 22.09 melder pressevakt i Veste Viken, Ole-Jonny Karlstrøm at Drammen sjukehus ikke lenger er i beredskap.

Ordfører Kari Anne Sand sier kommunen har mobilisert for å kunne ta imot berørte.

– Kommunen setter krisestab og etablerer mottak. Både sykehus og legevakt er i beredskap. Det er kaotisk og mye rykter nå, vi følger situasjonen tett og vil bistå med å løse situasjonen, sier Sand til NTB.

Undersøker om det er en relasjon

Onsdag kveld var fortsatt store deler av sentrum sperret av. Politiet opplyser at det er fordi de må få kontroll over åstedene. Hvert av stedene der en person har blitt skadd eller drept, er et åsted, og krimteknikere jobbet onsdag kveld på disse stedene.

– De drepte har tilknytning til området dette skjedde i. Det er naturlig, sier Aas.

Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sier Aas.

Mannen er tatt med til Drammen politistasjon. Han har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarer.

Solberg: – Grufulle meldinger

Kripos ankom onsdag kveld Kongsberg for å bistå.

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Monica Mæland (H) sa på en pressekonferanse klokken 22.45 at de er orientert om saken.

– Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sa Solberg.

Hun sa at hennes tanker går til dem som er rammet av hendelsen og deres nærmeste.

Jonas Gahr Støre (Ap), som tar over som statsminister torsdag, har blitt orientert av Mæland.

– Det vi har fått høre fra Kongsberg i kveld, vitner om at en grusom og brutal handling er begått, uttaler Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Også han uttrykker medfølelse med de berørte og deres familier.

Politiet har også opprettet en tipstelefon i saken. Nummeret er 47696400.