(Siste)

(Nettavisen) Hetebølgen i Sør-Norge påvirker bærsesongen, og snart er det slutt på den norske jordbæra.

– De som skal ha jordbær må skynde seg, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt til Nettavisen.

Årets jordbærsesong startet to uker tidligere enn vanlig, og nå avsluttes den også rekordtidlig.

– Jordbærsesongen har kommet veldig langt, og er nok på hell i store deler av Sør-Norge. Det høstes fortsatt oppover i Hedmark og Oppland, men i Østfold og Vestfold er det stort sett ferdig, opplyser Byermoen.

Dermed kan det snart bli lite norske bær å finne i matbutikken.

– Det er cirka 14 dager tidligere enn normalt. Det har vært gjeldende for hele sesongen, som også startet 14 dager før. Sesongen har rett og slett flyttet seg litt, sier hun, og legger til:

– Det har kommet overraskende mye varme som har vart over tid, og de har vært flinke til å vanne og fått fine bær, men da går alt mye fortere.

– Blir det tomt for jordbær i butikkkene nå?

– Det blir nok mindre jordbær å få tak i utover, men det skal fortsatt modnes i Trøndelag og Nord-Norge, så i alle fall de som bor i de områdene vil kunne nyte jordbær en stund utover, sier Byermoen.

Årets jordbær beskriver hun som søte og gode.

– Bærene har vært kjempefine. Det er noen som synes de har vært litt små, men de har vært veldig søte og gode, sier hun.

– Hvordan har prisene på jordbæra vært i år?

– Det har variert med tilgangen, slik det pleier å være. Jeg mener det har vært ganske like priser som de siste årene, sier Byermoen.

Hun forteller at vi nordmenn spiser mye jordbær.

– I snitt spiser vi cirka tre kilo jordbær per person i løpet av året, både importerte og norske. Men det selges mye av de norske, og vi spiser mesteparten om sommeren, sier hun.

Men nå er det altså snart slutt på de røde fristelsene. Hun har likevel en trøst til norske bærelskere.

– Nå er det bringebærsesong, og det har kommet moreller, så vi får glede oss over det. Nyt bærene så lenge de er der, sier hun. (ANB)