Gå til sidens hovedinnhold

– Tilbered kalkunen i oppvaskmaskinen

Artikkelen er over 10 år gammel

Dampkok kalkunen i oppvaskmaskinen. Det går faktisk an, bare husk vanntette poser. Og dropp såpe og skyllemiddel.

Kalkun dampkokt i oppvaskmaskin er kanskje ikke helt vanlig. Metoden er imidlertid testet og resultatet skal faktisk ha blitt overraskende bra.

Det hevder Lena Wånemark, markedssjef for hjemmeprodukter i Electrolux.

– Absolutt mulig, mener mesterkokk

– Jeg har aldri prøvd det, men i teorien kan dette gå veldig bra, sier mesterkokk Geir Skeie i Sandefjord.

Han sier en temperatur på 65 grader er ypperlig for tilbereding av kalkun. Så må maskinen kjøres flere ganger, etter størrelsen på fuglen. Deretter ville han etterstekt den i ovn – ellers blir det kokt kalkun.

– Men jeg ville pakket den inn.

Kokker koker fisk i maskinen

Mesterkokken er ikke overrasket over at noen har prøvd metoden. Han kjenner til kokker som har dampkokt fisk i oppvaskmaskin.

– Hvis de har dårlig tid eller for få ovner, bruker de oppvaskmaskinen. Den har en ypperlig temperatur.

Moro for liten og stor

– Å forsøke "Kalkun à la Oppvaskmaskin" er garantert moro for hele familien. Den høyst alternative tilberedningsmetoden engasjerer både barn og voksne i matlagingen, hevder Lena Wånemark.

– Men kalkunen skal tross alt spises også. Matspaltistene i den engelske avisen Daily Mail har testet metoden i praksis og mange vil nok la seg overraske over resultatet: En saftig og velsmakende kalkun — fullstendig uten oppvasksmak eller -aroma.

Du kan lese mer om eksperimentet her

Ikke like bra i vaskemaskinen

– I prinsippet kan vi vel brukte vaskemaskinen også?

– Nei, hvem vil ha tromlet kalkun, sier Geir Skeie og tilføyer:

– Du må i alle fall slå av sentrifugen.

Skeptisk? Bruk gamlemåten!

Markedssjefen synes stuntet er spennende, men hun tror likevel mange med tilgang til andre dampmuligheter vil sverge til det kjente og trygge når kalkunen skal serveres i julen.

Se oppskrift her

– Hvis en ikke tar sjansen på å bruke oppvaskmaskinen, bør man velge den trygge metoden og heller benytte kombinerte damp- og varmluftsfunksjoner som gir et fantastisk resultat.

– Med en lang rekke ferdigprogrammerte innstillinger vil slike ovner gi deg en saftig kalkun med «crispy» overflate. Samtidig begrenses behovet for å følge med på kalkunen under tilberedningstiden, sier Wånemark.

– Vel bekomme, sier markedssjefen.

Kommentarer til denne saken