Mathall og stupetårn. Selvsagt burde Drammen hatt det

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Hva får du hvis du spør en gjeng 18-åringer om hvordan Drammen kan bli et bedre sted å bo og leve i, også for ungdom?

Jo, en haug med ideer, noen bekymringer, få visjoner, men desto flere konkrete ønsker og drømmer.

Det er bare å takke elevene og lærer Stine Vorren på Akademiet Ypsilon for at de tok Drammens Tidendes utfordring på alvor, da vi tidligere i høst etterlyste leserinnlegg om hvordan Drammen kan bli et mer attraktivt sted for unge mennesker.

Responsen har vært over all forventning. Både fra unge folk som studerer eller jobber med arkitektur og byutvikling, men også fra elevene på Akademiet Ypsilon har meldt seg på i denne idémyldringen.

I tiden vi lever i, og den utviklingen Drammen skal gjennom, er det viktig at folk engasjerer seg og bidrar i samfunnsdebatten. Særlig de unge.

Når lærer Vorren og elevene mener at Drammen er i ferd med å bli en pensjonist-by, og at de ikke kunne tenke seg å flytte tilbake til Drammen når de er ferdige med å studere, så er det et signal som beslutningstakerne i kommunen og regionen bør ta innover seg.

Drammens Tidende tar også signalet fra lærer Vorren om at det er «mange gubber som får spalteplass» i avisen.

Derfor rydder vi nå plass til de unge stemmene.

Det som er spennende, er å se at ungdom selvsagt er opptatt av byen, stedet de bor og av byutvikling. Men de er interessert i det som skjer her og nå. Ikke de lange linjene, visjoner eller strategier som strekker seg tiår frem i tid. De har ikke noe forhold til kommuneplaner, at det ikke er avsatt penger til ny ishall eller at kleskjeden Zara ikke inkluderer Drammen i sine markedsanalyser.

Ungdom etterlyser bedre shoppingtilbud, utesteder med 18-årsgrense, idrettshaller og at byen trenger flere samlingssteder for ungdom i sentrum. De vil ha stupetårn, som i Bærum. Og mathall. Dagens ungdom har reist rundt i verden og oppdaget at enhver by med respekt for seg selv må ha en møteplass med mat fra alle verdenshjørner. Hvorfor skal ikke en multikulturell by som Drammen kunne få til noe sånt?

Les alle innleggene her.

Det som er så bra med å være i idéfasen, er at du er fri til å tenke stort og høyt. Du trenger ikke å tenke på kostnader, eller om det er realisme i det hele. Det viktigste er å avdekke behov, finne ut hva folk er opptatt av, og hvilke funksjoner ved et sted ungdom setter pris på og ikke. For eksempel nevner flere av elevene at de er lei av grå betongblokker. Som Hedda (18): «Mitt første og største ønske er å verne gammel historie i Drammen». Andre er bekymret for barnefattigdommen, og biltrafikken.

Drammens Tidende er svak for ideen om stupetårn i sentrum. Det behøver ikke å koste det samme som på Hamar, hvor stupetårnet sørget for en av tidenes kostnadssprekker med en prislapp på over 24 millioner kroner.

Men tenk etter: Hva er ikke kulere enn en samlingsplass for ungdom, midt i sentrum, med kort vei fra toget, som skaper liv og røre, og hvor ungdom kan dødse og vise seg frem.

Så til alle dere som skal bygge og utvikle nye Drammen, både fra næringslivet, politikere og kommuneplanleggere: Lytt til ungdommen!

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken