Gå til sidens hovedinnhold

Med dagens kurs er det mer plast enn fisk i havet i 2050

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hurra for alle som plukker plast i vårsola.

Gevinsten ved å plukke plasten opp er minst dobbel. Du fjerner et problem og reduserer sjansen for at andre vil kaste ny søppel der. Studier viser nemlig at vi mennesker kvier oss for å forsøple der det er reint.

Vi politikere bør også bidra til å rydde plast i våre nærområder, men vår viktigste jobb er å lage systemer som hindrer skadelig plastforsøpling. Å løse plastproblemet på individnivå blir som å ta et plaster på en avkappa arm. Så fort fylles faktisk havene våre med plast. I 2050 er det mer plast enn fisk i havet med dagens kurs.

Som mange vet stammer plasten fra olje. Plast på avveie er et naturproblem, mens plast som brennes er et klimaproblem, fordi det gir utslipp av fossil CO₂ i atmosfæren. Det mest bærekraftige er å bruke mindre plast, og at plasten vi bruker går i kretsløp. Bare 36 prosent av plasten i Norge i dag blir resirkulert.

MDG har viet et helt kapittel til plast i det nye stortingsprogrammet, og vi begynner med å utrede og innføre et nytt avgiftssystem på plast. Dette skal ha til hensikt å få selskap til å fjerne unødvendig plastemballasje, og gjøre resirkulert plast konkurransedyktig i forhold til ny, fossil plast. I vårt alternative budsjett foreslår vi å øke plastavgifta til 10 kroner per tonn ny, fossil plast og 5 kroner per tonn for resirkulert plast. Vi vil iverksette et ambisiøst samarbeid mellom offentlig og privat sektor for å videreutvikle system for plastinnsamling, teknologi for resirkulering og marked for bruk av resirkulert plast. Vårt mål er å øke resirkuleringsgraden til 70 prosent innen 2025, og at halvparten av plastproduktene i Norge skal være laget av gjenvunnet plast innen 2030.

Bedriftene som tjener mange penger på produkter som fører til plastforurensing må ta sin del av jobben. Vi vil utvikle dagens produsentansvarsordninger for å pålegge produsenter, forhandlere og brukere av plast fullt produkteierskap. Dette innebærer ansvar for opprydding, gjenvinning og resirkulering av egne produkter. I vil kreve at jordbruksplast gradvis bli faset ut til fordel for produkter som kan komposteres fullt ut uten å etterlate miljøskadelige stoffer.

For å motarbeide plastforsøpling til havs vil vi pålegge norsk fiskerinæring og alle som fisker i norske farvann innen 2023 å merke alle ikke-nedbrytbare plastredskap, slik som garn og teiner. Da kan de finnes og spores tilbake til eier, som skal bli pålagt økonomisk ansvar for opprydding og eventuell miljøskade. Vi vil også styrke Fiskeridirektoratets program for opprydding av spøkelsesredskap i norske farvann.

De minste plastbitene er kanskje det største problemet. Mikroplast kan bli tatt opp av planter, spist av fisk og dyr, og ende opp i oss mennesker. MDG vil redusere spredning og bruk av mikroplast fra bildekk, som er den største årsaken til utslipp av mikroplast i havet, men også fra kilder som landbruket, tekstiler, maling, hudpleieprodukter og vaskemidler, samt fase ut gummigranulat på kunstgressbaner, i samarbeid med næringslivet og idretten.

Lekeplassene må også bli plastfrie. Vi vil endre retningslinjene for godkjenning av lekeplasser, og sikre trygge og plastfrie fallunderlag. Studier viser også at disse lekeplassene ofte inneholder helse- og miljøskadelige tilsetningsstoffer, som hormonhermere, flammehemmere og andre kjemikalier. Dette ønsker vi å forby, både for miljøet og for å gi sunne, trygge oppvekstmiljø for de minste.

Det må til slutt sies at plastforurensingen ikke bare handler om Norge, men et stort, internasjonalt problem. Derfor vil vi i MDG at Norge forsterke innsatsen for en forpliktende, global avtale som regulerer produksjon, bruk og gjenvinning av plast, og som stanser plastforsøpling og spredning av mikroplast både i havene og på land.

Det er mulig å stoppe den store plastforurensingen. Vi kan gjøre problemet så lite at et lite plaster en gang iblant er nok. Vi trenger bare politikere som virkelig vil prioritere det.

Les også

Emilie (13) og håndballaget trener Krokstadelva ren for søppel: – En god følelse

Les også

Måkene koser seg - men Thomas (34) er møkklei: – Fy f*** ass, er det mulig?

Les også

Hvem eier egentlig problembåten? – Kjenner at det knyter seg i magen

Les også

– Ikke meningen at det skal være søppelkasse

Kommentarer til denne saken