Gå til sidens hovedinnhold

Mener Ap-fylkesråden at alle elever som ikke har kommet inn på skolen de ønsker, skal sette livet på vent i et helt år?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På mandag kunne vi lese i Drammens Tidende at elever som i utgangspunktet skulle kommet inn på Drammen videregående, sto i fare for å ikke komme inn likevel.

Dette fordi fylkesrådet i Viken, med Arbeiderpartiet i spissen, hadde endret regelverket for inntak til videregående skole. Dette gjorde at elever med dårligere karaktersnitt havnet foran andre elever i køen.

Det vil også si at selv om man har jobbet hardt for å komme inn på videregående skole, kan det hende at man ikke kom inn likevel. Her har ikke elever på ungdomsskolen hatt noe incentiv for å gjøre det bra på skolen, tvert imot. Dette er konsekvensen av en dårlig og lite gjennomtenkt politikk.

Les også

80 elever fortsatt uten skoleplass: – Ikke godt nok

Svaret fra Arbeiderpartiets fylkesråd for utdanning og kompetanse, Siv Henriette Jacobsen, er at elevene heller kan søke igjen til neste år. Dette svaret oppfatter jeg som ganske arrogant. Det vil da si at siden fylkesrådet har vedtatt en dårlig politikk, ønsker de nå at alle utsatte elevene heller kan sette livet sitt på vent i et helt år.

I sitt ønske om å sikre at ingen tvinges til å gå på en skole langt unna har Arbeiderpartiets politikk ført til at noen elever er blitt tvunget til å sette livet sitt på vent et helt år.

Om venstresiden heller hadde innført fritt skolevalg med en reisegaranti som inntaksmodell til videregående skole, ville alt dette vært unngått. Da kan elevene selv velge hvilken skole de skal gå på, fremfor at adressen deres og postnummer tar valget for dem.

Da kan en elev søke på den nærmeste skolen. Samtidig kan hun eller han også søke seg til en skole et annet sted, slik at man kan få seg en ny start i et nytt miljø. Jeg tror også at det er mer motiverende å selv kunne velge hvilken skole man skal gå på enn at det er adressen som avgjør.

Reisegarantien sikrer samtidig atingen elever må reise langt vekk. Ingen ønsker at noen må sette seg på en buss i flere timer til en skole de ikke ønsket å gå på, derfor vil en reisegaranti sikre at det ikke skjer.

Her ser vi den grunnleggende forskjellen mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Mens Arbeiderpartiet ønsker å sette strenge rammer som dikterer hvor man kan gå på skole, ønsker Høyre at elevene selv skal velge hvilken skole man skal gå på.

Med fritt skolevalg ivaretar man alles ønsker. Elever som har lyst til å gå på en annen skole enn nærskolen, elevene som ønsker å gå på nærskolen sin og de karaktersvake elevene som ikke ønsker å reise langt unna for å gå på skole, får alle sine ønsker ivaretatt.

De eneste som ikke får ønsket sitt ivaretatt er Arbeiderpartiet, som ønsker å bestemme på vegne av elevene hvor de skal gå på skole.

Les også:

Skoleinntak med bismak i Viken. Spørsmålet er om det blir så mye bedre neste år

Therese og Linn (16) er tvillinger og bestevenner. Nå har skolesystemet skilt dem

Les også

80 elever fortsatt uten skoleplass: – Ikke godt nok

Les også

Elever med dårligere snitt havnet foran i køen: – Burde vært stikk motsatt

Kommentarer til denne saken