Gå til sidens hovedinnhold

Mener produsentene av Amundsen-film kan ha stjålet materiale fra drammensforfatter

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå vurderer forlaget å kontakte advokat.

Den nye, norske filmen «Amundsen», som handler om polfarer Roald Amundsens liv, kan ha brukt historiske funn gjort av forfatter Tor Bomann-Larsen som kildemateriale uten å be om lov, skriver NRK.

Boken, som ble utgitt i 2011, tar for seg blant annet historien om Amundsens elskerinner og det betente forholdet mellom Amundsen og brødrene hans.

Ikke nevnt

Tor Bomann-Larsen har ikke blitt kontaktet av filmselskapet under arbeidet med manuset til filmen. Navnet hans er ikke nevnt på rulleteksten. Og da det var førpremiere på Colosseum kino onsdag kveld, med blant andre kulturministeren og stortingspresidenten til stede, var ikke Bomann-Larsen invitert, skriver NRK.

Nå vurderer forlaget Cappelen Damm, som har gitt ut biografien, å kontakte advokat.

– Når noen av detaljene i filmen ligger så nært opp mot stoff som i utgangspunktet ble mest kjent gjennom biografien til Tor Bomann-Larsen, så må vi undersøke hvordan dette henger sammen, sier Anette Slettbakk Garpestad i Cappelen Damm Agency, som forvalter rettigheter for forlaget, til NRK.

Ifølge Garpestad har forlaget forsøk å kontakte produsentene av filmen, men ikke fått noe tilfredsstillende svar.

– Ingen grunn til å kontakte

Til NRK sier produsent Espen Horn at Bomann-Larsens bok er én av flere bøker produsjonsselskapet har lest under arbeidet med filmmanuset.

– Jeg har stor respekt for den boken. Men vi har ikke kun forholdt oss til en bok. I den grad vi ikke bruker en direkte kilde i manusarbeidet, så er det ikke grunn til å kontakte kilden, sier han.

Tor Bomann-Larsen selv ønsker ikke å kommentere saken.

Kommentarer til denne saken