Alkohol påvirker folks evne til å ta hensyn til smittevern. Nå må kommuneoverlegen følge ekstra godt med, og ta de forholdsregler som han finner nødvendig

Av
DEL

MeningerVi i Høyre er for liberale åpningstider og konkurranse i utelivsbransjen, men nå har vi en meget spesiell situasjon.

Vi setter pris på det ansvaret utelivsbransjen har tatt, men det er med bekymring vi nå registrerer at det er store folkeansamlinger og smittevernet ser ut som det er under press på nattetid. Det er ingen hemmelighet at alkohol påvirker folks evne til å ta hensyn til smittevern.

Her er noen punkter fra Byen Vår Drammens dialog med bransjen, politiet og kommuneoverlegen:

 • 90 prosent ønsker en kollektiv dugnad med 23.30/00.00 hverdager og maks 00.30/01.00 fredag og lørdag.
 • Bransjen har så langt selv klart å opprettholde kortere skjenketider og mener dette er helt nødvendig for å klare å opprettholde de til enhver tid gjeldende smittevernreglene.
 • De opplever at det ved midnatt faktisk ikke lar seg gjøre å holde folk i sjakk – dette sliter på de ansatte, både psykisk og fysisk. Det setter også de ansatte i økt fare for smitte.
 • Politiets oppfordring på siste felles møte var soleklar – de ønsket og håpet bransjen ville opprettholde det som var gjennomført så langt. Dette ble støttet av kommuneoverlegen.
 • Fordelene så langt har vært at folk kommer tidligere ut, bruker like mye (og mer) penger, kan benytte kollektivtransport hjem og kommer seg hjem før de «bikker over».
 • Dersom man nå fortsetter å kjøre 03.00/03.30 mener de det vil «presse» flere og flere til å følge etter, spesielt om det ikke oppleves at det får konsekvenser om man ikke følger smittevernreglene.
 • Det vil bli mer å håndtere, både for politi og ambulanse, vektere og ikke minst de ansatte. Tidsrommet mellom 01.00-03.30 vil gi svært mange utfordringer og publikum vil heller ikke selv klare å holde seg innenfor smittevernreglene. Dette ser man antydninger på alt ved midnatt.
 • Det vil være vanskelig for kommunen å gjennomføre kontroller på de sene nattetimer

Bransjen ønsker:

 • Forutsigbare rammer for trygg drift innenfor smittevernreglene. For eksempel bordservering må gjelde alle steder.
 • Likhet for alle.
 • Sikre ansatte og gjester.
 • Skjenk hverdag senest 23.30/00.00. Fredag/lørdag 00.30/01.00.

Vi i Norge har brukt kraftfulle midler for å få kontroll på smitten. Covid-19 en er ikke over enda. I Tyskland fikk vi et utbrudd på et slakteri med 1.500 ansatte og 1.300 ble smittet, konsekvensen var at to byer med over 100.000 innbyggere ble stengt ned.

Ved en oppblomstring vil utelivsbransjen og kulturarrangement være noen av de første som må stenge. Ved et nytt utbrudd må vi antakelig stenge ned lenger, for være på den sikre siden. Dette vil være kroken på døra for denne næringen, nå er det viktig å åpne gradvis, slik at den dugnaden vi har været med på ikke har vært forgjeves.

Vi har et felles ansvar for å overholde de anbefalinger vi får fra Folkehelseinstituttet. Vi mener kommuneoverlegen må følge ekstra godt med og ta de forholdsregler som han finner nødvendig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags