Gå til sidens hovedinnhold

Demokratiet trenger mediemangfold

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig la mediemangfoldsutvalget frem sin innstilling. I Norge setter vi pris på lokalavisene våre. Disse holder oss informert om hva som skjer på bygda eller i byen der vi bor.

Lokalavisene bidrar dessuten til å bygge lokale identiteter, samt til å holde et kritisk søkelys rettet mot utviklingen i lokalsamfunnet.

På mange områder ser vi faktisk at det er lokalavisene som går i bresjen for å tenke nytt og fremtidsrettet. Selv om den digitale utviklingen utfordrer mediemangfoldet, er det faktisk lokalavisene som har stått i front for utviklingen av nye informasjonsplattformer som bedre når ut til innbyggerne.

LES OGSÅ: Hvorfor må alt handle om å være hore og å drikke seg dritings?

Skremmende utvikling

I en verden der det finnes krefter, både nasjonalt og internasjonalt, som går løs på den frie pressen, fordi den stiller kritiske spørsmål, blir det stadig viktigere å ivareta mediemangfoldet. Uten mediene kritiske søkelys, vil heller ikke politikerne stilles til ansvar for sine handlinger. Demokratiet er derfor avhengig av at den frie og selvstendige presse både vil- og tør utfordre oss.  Det er en av de viktigste bærebjelkene i et moderne og åpent demokrati.

Som folkevalgt har jeg vært vitne til en utvikling som bekymrer meg. På møter opplever vi stadig flere kommunikasjonsmedarbeidere enn journalister. Et eksempel på dette er Drammen kommune, som nå vil bygge opp en egen multimedia-avdeling, og til og med har utlyst en stilling som redaksjonssjef. Det handler om å få ut «de gode historiene» uttalte byens ordfører.

LES OGSÅ: Tyrkisk spenning i Drammen

Kritisk søkelys

Det viser med all tydelighet hvor viktig det er at vi har lokalpresse med et mer kritisk søkelys rettet mot det som skjer.

Nylig sa statsminister Erna Solberg i nasjonale medier at årsaken til utsettelsen av Ringeriksbanen/E16 var at planleggingen ikke hadde kommet langt nok. Dette ble med en gang motbevist av Ring Blad, som hadde en sak samme dag om at de lå foran skjema med planene. 

Jeg mener at det norske demokratiet er et av de beste i verden. En viktig årsak til dette er at nesten alle lokalsamfunn har sin egen avis eller informasjonsplattform. De kjemper for lokalmiljøet og de tørr å være samfunnskritiske. De gir mange en arena å delta i samfunnsdebatten. De utfordrer makta. Og de forteller om hva som skjer der du bor. 

Dette må vi holde fast ved. Det blir imidlertid ikke mer mediemangfold bare av å sette ned et utvalg, slik som den blåblå regjeringen har gjort. Det handler også om å vise politisk vilje i praksis.

Arbeiderpartiet ønsker et mediemangfold, og har i sitt forslag til statsbudsjett ikke gått inn for å kutte i pressestøtten slik dagen regjering har gjort. I Stortinget har vi dessuten foreslått å øke minstesatsene for pressestøtte, og sikre mer penger til lokalavisene. Økt produksjonsstøtte er viktige for lokalmediene.

Vi ønsker også å gi en innovasjonsstøtte og utvide dagens digitale nullmoms til også å gjelde fagpresse og dybdejournalistikk. Arbeiderpartiet er helt klare på at vi må ivareta mediemangfoldet, også lokalt!

ANDRE SAKER:

– Hele Buskerudbyen er nå skrinlagt og lagt død

Er dette en korrupsjonsavtale?

Bomaksjonist: – Respekt for det ordføreren nå gjør 

Kommentarer til denne saken