Gå til sidens hovedinnhold

Historieløst om 1. Mai

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Like sikkert som at det ikke blir jul før Lavrans Kierulf en kald desemberdag har avlyst klimakrisen, blir det heller ikke ordentlig vår før en eller annen historieløs Frp-er vil avskaffe arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag, 1. mai. En dag hvor tusener på tusener tropper opp både for å feire historiske seire og for å markere fortsatt kamp mot all urettferdighet. 1. mai er og blir årets viktigste kampdag!

I år er det imidlertid ikke bare historieløst å ville avskaffe 1. mai. Det er også høyst upassende, og det er det to grunner til.

LES OGSÅ: Avskaff hagearbeidernes dag som offisiell fridag

Den første grunnen til at det er upassende er at Norge er på vei inn i den største arbeidsledighetskrisen i nyere norsk historie. Det er alvorlig. Mindre alvorlig blir det ikke av at vi har en blåblå regjering som så langt ikke har løftet en finger for å snu trenden. Spesielt overraskende er det allikevel ikke, med tanke på at høyresidens største tenketank, Civita, har gått ut og sagt at en viss arbeidsledighet er ønskelig! Forstå det den som kan.

For det andre står vi midt oppe i en streik hvor tusener av hotell- og restaurantmedarbeidere har måttet gå ut i streik for å bedre sine lønns- og arbeidsvilkår.

LES OGSÅ: Støtt streiken – stopp streikebryteriet!

Fremskrittspartiets syn på situasjonen ble godt synliggjort på deres eget arrangement 1. mai, hvor en av parolene var «slutt å syte, begynn å yte». Partiet som hevder å være for «folk flest» beskylder altså hardtarbeidende arbeidsfolk i lavlønnsyrker for sytere, når de kjemper for noe så grunnleggende som anstendige og rettferdige lønns- og arbeidsvilkår. Det er drøy kost! For mens hotellansatte er blant landets dårligste betalte, melder milliardærend- og hotellkongene Stordalen, Thon og Ringnes om gode tider og store overskudd. Da henger det ikke på greip at de som har gjort milliardformuene mulig ikke skal få sin rettmessige del av kaken!

Arbeidsfolk i streik syter ikke. De kjemper. Er det noen som syter er det i stedet Frp selv, som atter igjen klager over å føle seg uønskede på 1. mai.

LES OGSÅ: FpU til angrep på folk flest

Alle som ønsker å ta kampen for mer rettferdighet er imidlertid velkomne til å delta på markeringen av arbeidernes internasjonale kampdag. Problemet er bare at Frp aldri har vist noen interessert for å ta del i denne kampen. I stedet har de motarbeidet arbeiderbevegelsen ved enhver mulig korsvei, og 1. mai 2016 viste de igjen hvilket forvrengt syn de har på arbeiderkamp og kampen for mer rettferdighet.

Enkelte Frp-ere vil altså avskaffe 1. mai. Det ironiske oppe i det hele er at det er arbeidslivsfiendtlige partier som Frp som sørger for at 1. mai fortsatt er en aktuell og viktig kampdag.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* En takk til Norge!

* Fylkesmannens blyant og Lier

* Bildet bak bybildet

Kommentarer til denne saken