Gull av grønne skoger

LETER I SKOGEN: Lise Christoffersen har besøkt lokale bedrifter for å lære om hvordan vi kan skape nye miljøvennlige arbeidsplasser basert på norsk skog.

LETER I SKOGEN: Lise Christoffersen har besøkt lokale bedrifter for å lære om hvordan vi kan skape nye miljøvennlige arbeidsplasser basert på norsk skog. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerBuskerud Ap har sammen med LO det siste året besøkt lokale bedrifter og fått viktige innspill til en aktiv næringspolitikk for vårt fylke. I mars var vi på Moelven Soknabruket, Viken Skog på Ringerike og Splitkon på Modum. De viste til mulighetene for nye miljøvennlige arbeidsplasser i Norge, basert på norsk skog.

Arbeiderpartiet vil følge opp. I alle våre alternative budsjetter har vi hatt forslag om nye arbeidsplasser basert på bioøkonomi, men blitt nedstemt.

Høyre/FrP-regjeringen griper dessverre ikke mulighetene. Få arbeidsplasser er skapt på deres vakt.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Da Stortinget på sin siste møtedag behandlet revidert nasjonalbudsjett fremmet vi forslag på ny. Med denne 5-punktslisten vil Arbeiderpartiet komme skognæringen i møte:

1. Norsk skog på tanken

For å nå Paris-målet, må vi kutte utslippene fra transport. I 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler, men likevel vil bare halvparten av bilene våre i 2030 være nye nullutslippsbiler. Derfor må vi også kutte utslippene fra biler som i dag kjører på bensin og diesel, og som vil kjøres på norske veier i mange år framover.

Arbeiderpartiet vil derfor satse på bærekraftig biodrivstoff lagd av greiner, topper og andre rester fra skogen. Slik bruker vi norsk skog – og unngår dessuten å bruke palmeolje på tanken.

2. Bygg mer av norsk tre

Arbeiderpartiet vil at staten skal prioritere å bruke norsk tre i bygg. Tre i bygg er klimavennlig fordi det lagrer karbon, og fordi det erstatter andre byggematerialer med langt større karbonavtrykk.

Vi må sørge for at de som har ansvar for offentlige innkjøp, har den kunnskapen og kompetansen de trenger for å etterspørre mer norsk tre i bygg.

3. Nytt forskningssenter for bioøkonomi

Vi trenger tettere samarbeid mellom forskning og næringsliv, for å ta i bruk de mange mulighetene som ligger i skognæringen. Forskningssentrene for miljøvennlig energi har vært svært vellykket. Derfor foreslo Arbeiderpartiet i revidert budsjett å starte et nytt forskningssenter for bioøkonomi.

Vi satte av 15 millioner til dette forskningssenteret og fem millioner til forskning på skog og jord.

4. Skogen gir norske arbeidsplasser 

Sverige og Finland lager mye mer biodrivstoff enn det vi gjør i Norge. Det vil Arbeiderpartiet gjøre noe med. Vi har derfor foreslått å opprette en støtteordning som ikke bare skal dekker de tidligste forsøkene med å produsere biodrivstoff, men også større industriprosjekter.

Ved å lage biodrivstoff i Norge, kan vi skape nye arbeidsplasser.

5. Samarbeid mellom skognæringen og myndighetene

Skognæringen har etterspurt et samarbeidsråd. Arbeiderpartiet vil komme dem i møte og etablere et permanent råd der skog- og trenæringen og myndighetene kan møtes for sammen å utvikle næringen videre.

Buskerud er et skogfylke. Det mange kanskje ikke er klar over, er at vi også er det mest oljeavhengige fylket på Østlandet.

Vi trenger derfor nye, framtidsrettede arbeidsplasser basert på egne fornybare ressurser. Arbeiderpartiet vil bidra til det.

LES OGSÅ: Flere i jobb – positiv trend fortsetter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags