Det nærmer seg sommer og for mange unge sin første sommerjobb. Vi i LO er opptatt av at du som skal ut i sommerjobb får et godt møte med arbeidslivet.

Derfor har vi laget en liten liste over det som er viktig å tenke på når du skal begynne i ny jobb.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Arbeidskontrakt

Det først som bør være på plass når du starter i jobb er arbeidskontrakten.

Avtalen skal inneholde hva du skal ha i lønn, oppsigelsestid og en rekke andre bestemmelser som unngår misforståelser eller uenigheter senere i arbeidsforholdet.

Det er svært viktig at du forstår hva som står i arbeidskontrakten, er du usikker må du finne ut hvilke arbeidsvilkår arbeidskontrakten faktisk inneholder. Om du skal jobbe i mindre enn en måned sier loven at arbeidskontrakten skal være på plass fra første dag. Gjerne før. Arbeidskontrakten er det eneste beviset du har som arbeidstaker på at du faktisk er ansatt.

Opplæring

Du har per lov rett på god og grundig opplæring i den jobben du skal gjøre. Du skal også lære hvilke lover og regler som gjelder på arbeidsplassen. Er arbeidsplassen overvåket skal du også få informasjon om dette.

Når du er under opplæring er du på jobb, og alle som er på jobb i Norge skal ha lønn. Med andre ord, under opplæring skal du ha vanlig, ikke redusert, lønn.

Bruk verneutstyr

Hjelm, hansker og hørselvern er alle gode eksempler på verneutstyr. Men også ting som pasientheis i helsesektoren og løftesele for postbud kan være verneutstyr.

Arbeidsgiver har det økonomiske ansvaret for å stille med verneutstyr. Men om sjefen stiller med dette, og du er pålagt å bruke det, men velger å ikke gjøre det - ja, da kan du miste all rett til erstatning.

Gjennom opplæringen skal du få innføring i hvilket verneutstyr du skal bruke på jobb. Husk at det kan være forskjellige regler på ulike arbeidssteder. Finn ut hvem værneombudet ditt er, og ta opp ting som virker rart, eller ugreit, med denne personen.

Møt opp til rett tid

Som ungdom og elev har du sikkert fått høre gjennom et antall år at du må møte opp til rett tid.

Dette er viktig på skolen, men ekstra viktig på jobb.

Når du er ansatt er det en sjef som betaler deg for å være på jobb, om du ikke møter opp tidsnok kan sjefen tape penger på at du ikke er til stedet, samt at kollegaer ofte ender opp med å gjøre jobben du egentlig skulle ha gjort.

Organiser deg

Selvfølgelig er vi i LO opptatt av at du skal organisere deg. Når du er organisert har du som regel tilgang til en tillitsvalgt på bedriften, som kan hjelpe deg med det meste som har med jobb å gjøre.

Og om du noen gang skulle være så uheldig å komme i uenighet med sjefen, så står du i alle fall ikke alene.

Om du følger disse rådene kommer det mest sannsynlig til å gå bra med deg i ditt første møte med arbeidslivet.

God sommer og lykke til!

Andre saker fra dt.no: