Den første landsprognosen skapte jubel i Høyres leir i Gildehallen i Drammen. Men valgnatten skulle vise seg å komme med dårlige nyheter. Høyres tredjemann, Anders B. Werp, mistet sin plass på Tinget. Høyres Buskerud-kontingent blir dermed redusert fra tre til to. Nærpolitireformen, som passende nok var Anders B. Werps sak i Stortinget, ble tung for Buskerud Høyre. Alle de viktige og positive sidene ved den reformen druknet fullstendig i det faktum at den samlokaliserte nødsentralen i Drammen blir lagt ned. Når Ap på valgkvelden kunne glede seg over å være størst i Drammen, var det egentlig en glede over å gå mindre tilbake i Drammen enn det Høyre gjorde. I Buskeruds største kommune sliter Høyre med sin egen lokale «regjeringsslitasje».

Bompenge-opprør og en vond Marienlyst-debatt bidro garantert ikke til gjenvalg for Anders B. Werp. 

Buskerud Ap kan, til tross for det bedrøvelige resultatet for Ap på landsbasis, glede seg over å beholde sine tre plasser, og et godt resultat i Drammen. Spesielt på Fjell. Masud Gharahkhani kan se fram til ny jobb denne høsten. Men omtrent der stopper også gleden for Ap. Som statsviter og Ap-medlem Dag Einar Thorsen meldte tidlig på valgkvelden er det på tide med selvransakelse i Norges største parti. Han mener ledelsen må lytte mer til medlemmene sine. Valgstrategien som gikk ut på å skape et inntrykk av en krise i AS Norge, gikk på ingen måte hjem i en befolkning som ikke kjente seg igjen i det bildet. I motsetning til Frp klarte ikke Ap å utnytte de lokale posisjonene sine her i Buskerud. Høyre hadde for lengst tatt eierskap til sykehussaken. Det var flere utfordrere om beinet både på politistasjonen og på Marienlyst.

Buskerud Frp hadde den muntreste valgvaken i Drammen. Med god grunn.

Jon Helgheim, som på mange av målingene hang i en tynn tråd, fikk sin ønskede plass på Tinget. Partiet kan glede seg over en vel utført valgkamp, anført av Siv Jensen og Sylvi Listhaug. Men det er ingen tvil om at både Morten Wold og Jon Helgheim har utnyttet sin synlighet i lokalpolitikken til det fulle. I Modum, der Wold fortsatt sitter i kommunestyret, gikk Frp knapt tilbake. Partiet fikk hele 22 prosent av stemmene. 

I Vikersund var stemningen også god, til tross for at Sp ser ut til å få fire år i opposisjon.

Kommunereformen, og en anti-reform-bølge generelt, ga den sterke partiorganisasjonen til Sp en god valgkamp. Per Olaf Lundteigen behøvde aldri å frykte for plassen sin. Lokalt har Sp hentet ut pene gevinster i alle kommuner. Det skal bli tøft for Sp å holde på den posisjonen om fire år. I alle fall hvis reformdebatten roer seg.

Verken Buskerud Venstre eller KrF hadde store forhåpninger om plass på Tinget.

De kunne puste lettet ut over å ha bidratt til å hale seg over sperregrensen. Begge disse partiene må nå bli med i en diskusjon om det skal fortsette å være støttehjul for Siv og Erna. Vil de risikere siste rest av sitt gode navn og rykte og bli med i regjering? Hva har de å tape? De må uansett stå til ansvar for å holde Frp ved makten. I regjering kan de få mer synlig innflytelse. Frp har vist at det går an å overleve fint som lillebror i regjering.  

Miljøpartiet De Grønne ble skuffet i går. Ståle Sørensen hadde utvilsomt jobbet hardt, og hadde hele tiden et lite håp om å klatre over sperregrensen og inn på tinget.

For MDG er det bittert at det ikke ble regjeringsskifte. Partiet har manet den norske befolkningen til å se at klimasaken er den viktigste av alle. Men folket ville ikke lytte på det øret. Utfordringen for MDG er dessuten at de beiter på de samme velgermarkene som både Venstre og ikke minst SV. Lokalt her i Buskerud har SVs Arne Nævra et både et kjent ansikt og en sterk troverdighet på miljøsaken.

SV hadde en voldsom fart i siste del av valget. Hvis Ap skal lære noe av denne valgkampen, er det å bruke mindre tid på Frp og se litt på SV.

I en valgkamp der veldig mange velgerne ga uttrykk for at de var lei krangling og skittkasting, valgte SV å snakke om egen politikk. Lokalt fulgte Arne Nævra SVs linje til punkt og prikke. Han fremsto som en konstruktiv kandidat som var tydelig på SVs politikk. Han var i språk og innhold en politiker som fremsto oppriktig interessert i en dialog med velgerne sine. Dessuten har han vært tydelig på at det er én sak som er viktig for ham: Miljøet.

Nævra har gitt velgerne sine det noe abstrakte løftet om at de får en «annerledes politiker» på Stortinget. Hvis annerledes betyr at han fortsetter med en konstruktiv og tydelig dialog med velgerne, kan Buskerud få en god opposisjonspolitiker i Arne Nævra.

LES OGSÅ: Rettferdighetens vokter klar for Tinget