Alt er en konkurranse og alle skal helst overgå hverandre.

Nå skal du helst bestille kakene og kaste vekk noen hundrelapper på det. Kakene må jo være fine nok til å sanke inn «likes» på Facebook og hjerter på Instagram. En vanlig hjemmebursdag har gått ut på dato. La oss feire på lekeland, badeland, på bowling, på Tusenfryd, på kino.

Hvorfor gjør vi dette? Selve bursdagen bør være glede nok i seg selv. Jeg ser tilbake på mine egne barnebursdager med et smil. Jeg husker at det var gøy å få besøk av alle vennene mine. Det var morsomt å pynte hjemme og vise fram lekene mine.

Vi bakte og pynta kaker og boller. Bakverket var ikke alltid pent å se på, men det smakte himmelsk.

Kjære foreldre. Tenk at alle ikke har like mye. Husk på det. Husk på det neste gang barnet foreslår en bursdagsfeiring til flere tusen. Du kan være med å snu denne trenden. Foreslå en feiring hjemme med leker, quiz, adjektivhistorier eller temafest med utkledning. Jeg husker at jeg synes det var veldig gøy med fiskeleken! Noen gjemte seg bak et teppe, og så fiska vi godteposer.

La barna være barn. La barna leke og kose seg. Det trenger ikke koste all verden. Målet med en barnebursdag er ikke å imponere andre foreldre. Her har vi totalt feil fokus. Målet er å gi bursdagsbarnet en fin feiring.

Les også

Fjern barnefattigdommen i Drammen, Nedre Eiker og Svelvik!

 

Se for deg dette:

Det er fem dager til lønningsdagen. Kontoen er skrapa. Du vet at du har noen mynter i veska. Du har noen panteflasker, som du kan få noen ekstra kroner fra. Der tikker det inn en melding fra barnehagen om at den lille håpefulle mangler bleier.

Du tar med bleieavtalekortet fra Kiwi, i håp om at dette er den fjerde bleiepakka. Bleiepakke nr. 4 er gratis. Du krysser fingre og tær. Du nærmest tripper foran kassen.

Du får pengene for panteflaskene og en gratis bleiepakke. Tenk at det kan gi en så god lykkefølelse! For en lettelse. Ingen vil jo være moren som ikke tar med bleier til barnet.

Dette skjer. Dette skjer hver dag. I alle byer i vårt lille Norge, finnes det mange som lever på budsjett hver eneste måned. En ekstra regning, eller en uforutsett utgift er alt som skal til for at man går i minus.

Dagen etter kommer barnet hjem med innbydelse til bursdag. Han hopper av glede. Du tvinger fram et smil. Kjenner at klumpen presser i halsen. Pulsen øker og hjertet dunker. Skal man komme med en unnskyldning om at man er opptatt den dagen? Tankene løper løpsk. Hvis du ber om betalingsutsettelse på en regning, da kan du ha råd til gave og en ny skjorte til guttungen. Kanskje en hårklipp.

Dette skjer. Kan du åpne øynene dine og forstå at ikke alle har en hundrelapp til alle klasseelevene? Eller en femtilapp til alle barna i avdelinga i barnehagen?

Faktum er at foreldre unngår bursdager på grunn av pengemangel. Det skjer.

At noen faller utenfor det sosiale fellesskapet på grunn av økonomi, det er trist. Det er tristere enn de fleste kan forestille seg.

La oss snu trenden sammen. Er du med?