Noe av det beste som barn var å fortelle og forklare alt man har opplevd. En tanke slo meg nylig. Vi foreldre fratar barna den gleden!

Barna ønsker å fortelle om morsomme hendelser, og om ting som opptar dem i hverdagen. Problemet er at det allerede er delt bilder og filmsnutter i sosiale medier. Det er mye bedre å fortelle noe i visshet om at ingen vet. Vi lever i et samfunn nå hvor alt deles og oppdateres i en ekstremt høy hastighet. Foreldre og besteforeldre deler daglig bilder, filmsnutter og statusoppdateringer med flere hundre mennesker.

Alle vet at dere traff nissen på julekonsert. Se for deg dette: Et barn er ivrig og entusiastisk. Han forteller noe som har skjedd. Reaksjonen til den voksne er ikke det barnet forventet. Den voksne sier «Ja, det så jeg bilde av.» Skuffelsen brer seg i ansiktet til barnet. Han gjør et nytt forsøk, og sier selvsikkert: « Men du vet ikke hvor jeg skal i juleferien!» Den voksne smiler skjevt og svarer : « Å jo, da skal dere til Spania. Da skulle jeg gjerne blitt med.» Hvorfor gjør vi dette ? Får barnet lyst til å dele noe med deg, da ? Hei, voksne! Kan vi i det minste late som at vi ikke vet ? Forsøk å være uvitende og undrende. Vær nysgjerrig og interessert.

Les også: Mange vil gi gaver til ukjente barn

Alt er bedre enn en kald og avvisende frase om at dette er gammel info. Husk også på at det er grunn til at barnet vil fortelle deg dette. Alle får ikke informasjonen, han valgte deg. Han gledet seg til å dele gleden med deg! Ikke frata barna fortellergleden. Jeg prøver etter beste evne å være bevisst på hva som deles i sosiale medier. Samboeren min og jeg tok en felles avgjørelse da vi ble foreldre. Vi valgte å holde bilder av barna unna Facebook. Du må ikke tro at det var nok. Vi måtte også informere familie og venner om at bilder ikke skal deles. Det er så vanlig for folk, at fåtallet ber om tillatelse før de publiserer. Mitt juleønske er at vi stopper opp og tenker : « Vil barnet mitt like at alle ser dette?» Neste gang håper jeg at du tar en ny vurdering og spør deg selv om barnet kanskje vil dele denne nyheten selv.

Jeg må legge til en gladnyhet som jeg setter pris på. I barnehagen til barna mine, der er det fotoforbud ved bla. sommerfest og Luciafeiring. Foreldre får beskjed om å legge vekk mobilene og være tilstede. Det er selvfølgelig regler på grunn av personvern, men det gir oss foreldre en mulighet til å se barna i øynene, og ikke gjennom skjermen. Takk !

Det henger en plakat med påminnelse om at mobilen skal legges vekk, når vi er på vei til dagens viktigste møte. Det er trist at vi trenger denne påminnelsen. Men, den er også tydelig nødvendig. Vekk med telefonen, og fram med armene. Der kommer den lille håpefulle løpende.