Det er krevende å delta i boligdebatten uten å bli plassert i en partipolitisk bås

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDe politiske partiene snekrer i disse dager sine program, spisser sine standpunkter og forbereder valgkamp. Boligbygging bør bli et sentralt tema.

Boligbygging er viktig infrastruktur, og som eiendomsutvikler ønsker Vestaksen Eiendom å bidra til at boligpolitikken fungerer så optimalt som mulig. Barn som vokser opp i trygge forhold med en god bolig, får en god start på livet.

Det er krevende å delta i boligdebatten uten å bli plassert – eller plassere seg – i en partipolitisk bås. Jeg drister meg likevel til å komme med dette innspillet i lys av at det er bred enighet om at Drammen trenger å få fart på innbyggerveksten og at det er behov for å tenke nytt for at flere unge kan slippe tidligere inn i boligmarkedet.

FAKTA

Vestaksen Eiendom er et ungt eiendomsselskap lokalisert i Drammen. De bygger og utvikler leiligheter og næringsbygg/parker i aksen Drammen-Oslo via Eiker-kommunene til Kongsberg.

Vi bør derfor ikke være opptatt av politisk farge når vi snakker om temaet, men å utvikle ideer og gjennomføre konkrete tiltak som gir flere mulighet til å realisere drømmen om egen bolig. I Vestaksen ser vi hva andre land gjør på denne fronten, og her tror jeg vi som boligbyggere har noe å gå på. Vi jobber med saken.

LES OGSÅ: Tiden med lave renter kan være forbi, nå øker rentene

Prøve ut nye løsninger

Vi vil gjerne bidra til å prøve ut den boligpolitikken som politikerne i den enkelte kommune vedtar. Det er de som setter premissene for boligbyggingen, og da ønsker vi å være med å teste hva som fungerer gjennom våre byggeprosjekter. På den måten kan vi sammen finne ut hva som gir flere tilgang til boligmarkedet.

Min henstilling til politikerne er å være mer åpne for nye ideer. Et eksempel: I Stadionkvartalet i Mjøndalen ønsket vi å gjøre noe ekstra for å få de unge inn på boligmarkedet.

Tiltaket gikk ut på at 16 boliger skulle forbeholdes førstegangskjøpere. For å få ned prisen, tok vi bort parkeringsplassen. Det ville bety at de unge kunne få sentralt beliggende bolig for under to millioner kroner. Prosjektet har egen bilpool, og ligger fem minutter fra Mjøndalen stasjon, så bil trenger man ikke.

Dette var tydelig ikke på linje med hva politikerne i Nedre Eiker ønsket seg på det tidspunktet og prosjektet ble stemt ned. For oss var selvfølgelig dette en skuffelse, men det viser jo at de som har politisk makt bestemmer utviklingen.

LES OGSÅ: Nordens største boligutvikler satser i Drammen – la 170 millioner på bordet for å få denne tomta

Større fleksibilitet

Vi er derfor opptatt av at politikerne forstår hva det innebærer å føre en bærekraftig boligpolitikk for de unge, og at de sørger for gode ordninger. Eksempler på dette er bostøtte, fritak fra eiendomsskatt, startlån og en god boligspareordning.

Videre må det legges til rette for enkle reguleringsprosesser, rask byggesaksbehandling, fleksible parkeringskrav, høyere byggehøyder og en fornuftig styring av boliglånsforskriften.

Det er fremtidsrettet å fortsette fortettingen rundt kollektivknutepunktene. Arbeidet med utvikling og digitalisering av boligrelaterte tjenester må intensiveres.

LES OGSÅ: Bygger fem rekkehus midt i sentrum: – Har ingenting med dette strøket å gjøre

Lykkes

Dersom kommunen skal lykkes, mener jeg det må avsettes ressurser til å administrere og følge opp de forskjellige tiltakene og ideene på en god måte.

Endelig er det nødvendig å tenke helt nytt og fordomsfritt. Det gjelder også eiendomsutviklerne. Derfor møter jeg med åpent sinn innspill om å frita en andel av boligene i et prosjekt for tomtekostnader hvis det kan føre til at flere unge blir selveiere tidligere.

Men til sjuende og sist er det politikernes ansvar å tilrettelegge. I Drammen haster det med å klargjøre og ferdigstille de store transformasjonsområdene Nybyen, Sundland, Tangen, Brakerøya m.fl. På Konnerud står tunge boligbyggere som JM, Selvaag, Ticon m.fl. klare til å bygge hjem for tusenvis. Også der er det politikerne som sitter med nøkkelen.

LES OGSÅ: Ønske om større trygghet ved bolighandel

Noe er på gang

Det er mulig å redusere prisen på de unges inngangsbillett i boligmarkedet når utviklere og myndigheter spiller på lag. Jeg har lyst til å nevne et par eksempler:

Tradisjonen med egen bil i garasjen står sterkt. Det gir status, frihet og uavhengighet. Heldigvis ser vi at bildet nå endrer seg. Økt miljøbevissthet og gryende delingsmentalitet fører til at stadig flere lever et praktisk og godt dagligliv uten egen bil.

I Vestaksens prosjekter er det etablert bilpool, en ordning som gir beboerne tilgang på bil når de har behov. En leilighet uten egen garasjeplass har en prislapp som er opptil 500.000 kroner lavere enn en leilighet med garasjeplass.

LES OGSÅ: Det nye, store boligprosjektet på Åssiden får petanque-bane, elsykkel-«pool» og et område der kjærestepar kan stikke seg bort

Dele mer

Et annet tiltak som bidrar til å redusere prisen på inngangsbilletten til egen bolig, er muligheten til å dele mer. Felles gjestebolig – eller gjesterom – er et slikt eksempel og bidrar til at flere får anledning til å kjøpe egen bolig. Et spart gjesterom kan bety en prisreduksjon på 750.000 kroner.

Ved å kutte ut plass til egen bil og ved å dele på gjesterommet, kan besparelsen bli på millionbeløp. Vi ser bare starten på delingskulturen og digitaliseringen. Sammen med bærekraft og smarte løsninger bør disse være sentrale stikkord når vi som eiendomsutviklere lager nye prosjekter og når politikerne tenker tilrettelegging.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags