Boligprisene bør falle etter bompengevedtak

BOM STOPPER BOOM? «Det kan også være at vi vil se forskjellig prisutvikling for boliger innenfor og utenfor bomringen». Finn Sjuve fra Drammen skriver om bompenger og boligpriser i Drammen.

BOM STOPPER BOOM? «Det kan også være at vi vil se forskjellig prisutvikling for boliger innenfor og utenfor bomringen». Finn Sjuve fra Drammen skriver om bompenger og boligpriser i Drammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hva er tallet 2660? Jo, det er summen bompenger som veldig mange familier i drammensdistriktet må ut med per måned når bomringen er på plass i 2018.

Det er imidlertid lurt å ta dette tallet inn i utgiftsbudsjettet ditt allerede fra i dag hvis du står foran et boligkjøp i Drammen.

DU KAN FØLGE DEBATTEN I DT PÅ FACEBOOK.

Tusenvis av familier hevder med styrke at de er avhengige av to biler for å få en travel hverdag med to jobber og barn til å gå opp rent tidsmessig. Det blir fort så mye bilkjøring til jobb og aktiviteter at man for begge bilene vil stange i maks-taket for bompengepasseringer på kr 1330,- per bil/måned.

Hva mer er tallet 2660? Jo det er renter og avdrag per måned på et lån på kr 650.000,- med 30 års nedbetalingstid.

LES OGSÅ: Det er utrolig hva vi som innbyggere kan tåle bare vi føler at det er en viss rettferdighet i de vedtakene som gjøres

Dessuten er 2660 rentekostnaden per måned på et lån på 1.250.000 kroner, enn så lenge med dagens rekordlave rente.

2660 er altså det månedlige beløpet hver av disse tusenvis av familiene får i redusert evne til å betale sine boliglån fra 2018.

Om du skulle glemme å ta beløpet med i dine månedlige utgifter, så vil nok kundekontakten i banken minne deg på det, om du så har møte med henne allerede i morgen om et lån til kjøp av bolig i drammensdistriktet.

Bompengevedtaket får helt sikkert mange positive konsekvenser – renere byluft, kortere køer, hyppigere bussavganger osv., osv.

LES OGSÅ: Desperasjon i bomdebatten

Men mange gjør nok klokt i allerede nå å ta høyde for de privatøkonomiske konsekvensene bompengevedtaket vil få for dem.

Hvis de økonomiske tyngdelovene slår til så skal prisene på eksisterende boliger i Drammen nå falle av to grunner:

 Drammen mister attraktivitet for potensielle tilflyttere relativt til boområder uten bomring

 Boligkjøperne får mindre netto igjen til å betjene boliglånene med

Nå skal det selvfølgelig sies at med dagens svært sterke boligmarked så er trolig en redusert prisvekst mer sannsynlig enn et reelt prisfall.

Det kan også være at vi vil se forskjellig prisutvikling for boliger innenfor og utenfor bomringen.

Men så blir det heldigvis for noen slik at dersom boligen familien tenker å kjøpe på Konnerud eller Åskollen faller i pris, så klarer de kanskje derfor å finansiere den selv uten de 2660 til å betjene lånet med.

Så aldri så galt at det ikke er godt for noen.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Viktige prosjekter som rammer bydeler og beboerne underkommuniseres

* Derfor vil Fylkesmannen ha et Stor-Drammen nå

* Vi kunne vise noe vi er veldig stolt av, våre røtter, vår kultur, vår etniske bakgrunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags