Det må tas ladegrep i Buskerud

Av
DEL

MeningerI en ny rapport fra Norsk elbilforening kommer det fram et stort behov for utbygging av hurtigladere i Buskerud. 65.000 nye elbiler er ventet på veiene i Buskerud innen 2025, og da trengs det 431 nye hurtigladere på plass.

Rapporten ble lagt fram tidligere denne måneden, og er Elbilforeningens innspill til den nasjonale ladeplanen som regjeringen arbeider med. Stortinget har bestemt at alle nye biler skal være utslippsfrie innen 2025.

LES OGSÅ: Nå slukkes betalingslyset i bomstasjonene

Nå må våre lokalpolitikere presse på for en fornuftig pris for bruk av strømnettet, slik at hurtiglading blir bygd ut i hele landet. Selv må lokalpolitikerne ta ansvar for å stille areal til disposisjon for hurtigladestasjonene.

Elbilforeningen mener det må bygges større ladeparker hver femtende mil langs hovedveinettet, og minst en hurtigladestasjon hver femte mil langs fylkesveinettet.  Videre må hver kommune ha minst to hurtigladere. Dette for å legge til rette for den millionen nye elbiler som må ventes på veiene, hvis elbilveksten fortsetter opp til 100 prosent av nybilsalget i 2025.

LES OGSÅ: Tesla lanserer verdensnyhet. Påvirker alle bilene i Norge

For Buskerud betyr dette:

  • Det fins 8.500 elbiler i fylket i dag, men nye 65.000 vil komme på veiene fram mot 2025.
  • Da behøves det 431 nye hurtigladere, mot 153 i dag.
  • Av det sannsynlige behovet for hurtigladere i 2025, er bare 26 prosent på plass i dag.

Dagens tariffsystem i strømnettet er en av de store hindrene for at det blir kommersielt lønnsomt å bygge ut hurtiglading i hele landet. Ikke minst går dette utover mindre sentrale strøk.

Elbilforeningen mener det trengs en omlegging av dette systemet fra nasjonale myndigheters side. Samtidig må lokale politikere blant annet legge til rette areal, både for større ladeparker og for hurtigladestasjoner langs veiene.

Det trengs et stort løft for hurtiglading, både for dagens elbilister og for de mange inn Buskerud som skal bli det. Her må nasjonale myndigheter, lokale myndigheter og ladeoperatørene jobbe godt sammen, slik at vi lykkes med målet om at hele nybilsalget blir utslippsfritt om seks år.  En sentral oppgave for Buskerud Elbilforening blir å sikre at elbil interessene blir synliggjort og ivaretatt i årets lokal- og fylkestingsvalg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags