NRK Buskerud hadde denne uken en reportasje om at Ungdomsrådet i Drammen mener ungdom henger i sentrum fordi de mangler tilbud på fritiden. De vil derfor gjennomføre en spørreundersøkelse blant ungdom for å finne ut hva Drammen mangler.

I NRKs reportasje stemmer innsatsleder ved forebyggende avdeling hos politiet i Drammen, Geir Oustorp, i. Han synes ikke det er bra at så mange ungdommer henger i sentrum.

LES OGSÅ: Skolerangering og kvalitet

– Det kan være lett å komme i kontakt med feil folk, det er ikke alle som oppholder seg i byen som har gode hensikter, sier Oustorp.

Frp-politiker Ulf Erik Knudsen er også med på notene. Han vil gjerne fange opp alle dem som ikke synger i kor og spiller fotball, de som i dag faller utenfor det organiserte fritidslivet.  

Reportasjen fikk moing, drammenser og skribent Oda Rygh til å reagere i et interessant innlegg i Dagbladet. Hun lurer på hva som er så farlig med at ungdom henger i Drammen sentrum. Nå som byen har blitt så fin, skulle det vel bare mangle at den ikke tiltrekker seg ungdom også?

Til Ungdomsrådets forsvar, må det sies at det ikke var ungdommens utforskning av det nye spennende byrommet, stier, skulpturstoler og treningsapparater, de tenkte på.

LES OGSÅ: Pitbull og andre kosedyr

Det var hengingen og slengingen på "Maggasinet" og utenfor "Mækkærn" det var snakk om. Etter at Starbucks etablerte seg i Drammen har tyngdepunktet på hjørnet på torget fått en enda sterkere kraft. Det er ikke lite lommepenger som er investert der, i Chai Crème Frappuccino og varme sjokoladekopper med høye kremtårn.

Det kan ikke være lett å være ung nå for tiden. I det ene øyeblikket får du kjeft for å jobbe for hardt og være for ambisiøs og skikkelig. I det neste blir du uglesett fordi du henger og slenger på torget og kjøpesenteret, uten mål og mening i livet.

LES OGSÅ: Kvalifikasjoner – ikke kjønn

"Ungdommen trenger et sted å være" er en klassiker. For enkelte av oss gir de ordene et flashback tilbake til de store ungdomsklubb-debattene på 70- og 80-tallet. Hvordan skal det gå med ungdommen når de ikke har noe sted å være? Ungdomsklubbene skulle visstnok redde neste generasjon fra både narkotika og allmenn lediggang. Det prates ikke så mye om ungdomsklubber mer. Et sted på veien hit mistet den brede ungdomsklubben posisjonen som botemiddel mot ungdommelig forfall. I 2005 var forsker Ragnhild Bjørnebekk ute og trakk det enda lenger. Hun hevdet at fritidsklubber var kriminalitetsgenerende. 

Hjørnet på Bragernes torg er antakelig det punktet i Drammen der det passerer flest mennesker i løpet av et døgn. Der er det alltid folk på vei til og fra bybrua, og bussene kommer og går.

LES OGSÅ: Svik mot lokalmiljøer

Det er ikke Harlem. Det er ikke Bronx. Det er ikke Døden på Oslo S vi snakker om. Det er fine, oversiktlige Bragernes torg. Og et kjøpesenter der det heldigvis er menneskeliv.

Er det ikke nettopp dette noe av det fineste med å bo i en by som Drammen?

Drammen er Oslo i miniatyr, byen er rik på muligheter. Samtidig er den så oversiktlig at det er både lov og mulig for et menneske å lære seg å få lov å mestre bylivets ulike sider fra en ung alder. Ta bussen alene. Passere en tigger. Se en full mann. Gå på kafé uten anstand. I byen er det praktisk å møtes på tvers av skolekretser og bydeler.

Ungdom som henger i byen er antakelig like forskjellige som andre folk.

LES OGSÅ: Bydelsvennen

De henger vel der ikke nødvendigvis alle sammen fordi de falt utenfor korpset. Kanskje de henger der rett og slett fordi det er det de har mest lyst til?

Kanskje burde det vært flere ungdommer som hadde til ekstra tid å slå i hjel ved å henge litt i byen.

Har du lyst til å henge og slenge, må du få lov til det.

Da er det fint at du henger og slenger midt i bybildet, hvor vi kan se deg. Der er det dessuten mye hyggeligere enn i en tom bydelspark eller bak en mørk kirkevegg.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* "Nei, faen gutta, se på den slaskeræva der!"

* Tony Burner om kongehuset

* Sandes store dilemma