Byvåpenet - en kulturarv!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerVet du hvilket år det er i år?

Ja, det er 2018. I Kina er det Hundens år og i den jødiske kalenderen er vi i år 5778. I Europa er det i år «Det europeiske kulturarvåret»!

2018 er det europeiske kulturarvåret, og i den forbindelse åpner det seg mange muligheter for å fremheve vår kulturelle arv. Tanken er at hovedfokuset skal være på den felles, europeiske kulturarv og hvordan denne har resultert i den lokale kulturarv vi forsøker å ta vare på.

Målene er:

•Å stimulere folk til å utforske den rike og mangfoldige europeiske kulturarven

•Å verdsette, kjenne og beskytte kulturarvens unike verdi

•Å reflektere over kulturarvens plass i våre liv.

I en tid da kulturskatter trues og bevisst ødelegges i konfliktsoner, mente EU-kommisjonen at kulturarven fortjente et europeisk år i 2018.

I dette året skal vi i Drammen ta stilling til en liten del av denne kulturarven. Det er en liten del i europeisk målestokk, men for Drammen er den ikke ubetydelig, og har stor historisk verdi.

Drammens byvåpen ble skapt i en tid med store omveltninger. Opplysningstiden brakte med seg et fundamentalt oppgjør med tenkningen fra tidligere tider, og Voltaires ideer om hvordan lederne kunne påvirkes til å ta kloke avgjørelser basert på toleranse, utviklet seg videre fram til den franske revolusjon i 1789. Norges grunnlov kunne aldri blitt til uten opplysningstiden og revolusjonen i ryggen.

Med dette som bakteppe, og med Den Store Nordiske Krig som aktualitet, der bortimot 35 000 nordmenn, dansker og svensker ble drept i kamp, besluttet man altså å velge et valgspråk og tegne et våpen som legger vekt på verdiene Troskap og Rettferd, som når de får fotfeste i et samfunn vil lede til Skjønnhet og Styrke.

Les også:
«Nye Drammen» = nytt kommunevåpen
Selvsagt skal vi ha nytt kommunevåpen
 

Det var modig, og det var riktig av Bragernes å fremheve disse dydene i en tid av omveltning og krig, men med håp for fremtiden. Det var riktig, når Drammen By ble dannet av Bragernes, Strømsø og Tangen, at disse dyder ble ytterligere befestet gjennom et byvåpen for den unge, voksende byen.

Og det er riktig at verdiene – og våpenet – ikke bare får leve videre, men også blir revitalisert når nå Drammen igjen vokser med sjumilssteg.

Kjære innbyggere i Drammen kommune anno 2020; La oss markere det europeiske kulturarvåret med en klar og tydelig oppfordring til våre politikere – makthaverne – at vi også i dag ser verdien i troskap og rettferd, og at vi ikke vil parkere et viktig symbol på museum fordi det ikke er «moderne» nok!

La oss fortsette kampen for å beholde Drammens byvåpen. I troskap og rettferd ligger styrken!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags