Debattprisvinnerne 2016: Vår tids idealer

VÅR TIDS IDELER: Lærer Lasse Haugen fra Øvre Eiker mener disse tre er vår tids idealer: Vinnerne av årets debattpriser i Drammens Tidende samlet, fra venstre Monica Halland som vant leserprisen, Mahira Karim som vant hovedprisen "Årets samfunnsdebattant 2016" og Kaja Hilleren som vant pris som årets nye stemme.

VÅR TIDS IDELER: Lærer Lasse Haugen fra Øvre Eiker mener disse tre er vår tids idealer: Vinnerne av årets debattpriser i Drammens Tidende samlet, fra venstre Monica Halland som vant leserprisen, Mahira Karim som vant hovedprisen "Årets samfunnsdebattant 2016" og Kaja Hilleren som vant pris som årets nye stemme. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerEt ideal i manges øyne kan være en person med spenstig kropp, faste former og markerte muskler. Det kan være fjonge piker med stæsja småhunder i spesialtilpassede Louis Vuitton vesker. Noen lener seg til ekskluderingsministeren og vedkommendes meningshoff som sprer mer eller mindre balanserte meningsytringer om tingenes tilstand på kloden. Enkelte idealer hevder også at klimaendringene er et resultat av helt naturlige svingninger.

En del millioner har også valgt å innsette et interessant ideal til et noenlunde viktig embete i det Ovale Kontor.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Det er ikke noe galt i å velge sine idealer ut fra personlige preferanser, men som ingressen så sarkastisk antyder kan det oppleves hult, tomt og lite hjernekrevende å vie sin tid til svada. For i den store sammenheng, så må jeg virkelig si at livets trivialiteter betyr svært lite sammenlignet med den harde virkeligheten.

Virkeligheten kan ikke beskrives i bunnen av en Louis Vuitton veske, eller bak alskens treningsmaskiner med det bestemte formål å tilfredsstille selfiegalleriet.

Virkeligheten fant du i Aleppo og Mosul mens bombene haglet og liv visnet. Livets trivialiteter eksisterer ikke i flyktningleirer eller i miljøer som hetser unge, modige stemmer som taler mot det vedtatte, absurde og onde. Ondskap har mange former og kommer gjerne fra trivielle, tomme hoder som er ute etter å skade og ødelegge. Mot det tomme, vedtatte, bakstreverske og av og til onde trengs det stemmer. Stemmer som i sin kraft kan bli til vår tids idealer.

Jeg traff torsdag kveld noen av disse stemmene på et arrangement i regi av Drammens Tidende. Tre modige kvinner fikk velfortjent honnør for å stå opp for noe og noen.

Det handlet om å si fra om at mobbing er ukult. En prisvinner ble honorert for å stå opp mot det rådende etablissementet i regjeringskvartalet, mens årets debattant blant annet roper ut om det som skjer bak «murveggene» og under innflytelse av æreskulturen i minoritetssamfunn.

Hvis vi tar en kjapp sammenligning med tanke på nytteverdien for den oppvoksende slekt, så kan vi sette disse tre modige kvinnene opp mot nåtidens tomme idealer.

Er Louis Vuitton vesker med tilhørende småbikkje egentlig viktig? Betyr en kcal fra eller til noe som helst? Er det essensielt med tonede muskler i fargesprakende overaller i tusenkronersklassen? Skal vi ukritisk godta uintelligente uttalelser fra en «ny» mann i Washington? Henger vi oss stilltiende på en blåbrun bølge som sveiper over nasjonen? Noen gjør kanskje det, men mest på grunn av at vi har det så trivielt med våre trivialiteter. Farmen er konge, Paradiser ruler og Hollywoodfruene setter virkelig agenda med sine dype betraktninger!

Lider vi av en kollektiv hjernesvikt? Langt derifra. Torsdagens arrangement på Rekord Bar er et vitnesbyrd på at debatten lever i beste velgående.

Det er i debatten at idealene og enkelte ganger idoler skapes. Konstruktive meningsytringer lever i beste velgående og det er i et konstruktivt enig/uenig klima at samfunnet utvikler seg. Det er i dette samfunnet bikkjene på bunnen av Louis Vuitton veskene overlever. De overlever på bakgrunn av vår tids idealer. For de bærer byrdene konsekvensene et engasjement medfører.

Årets prisvinnere innehar ytringsanstendighet og de har tatt et ytringsansvar. Dette er vår tids idealer!

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Vi må sette rekord i utslipskutt

* Idrettsbyen Drammen?

* Billige busspoeng fra Frp

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags