En hilsen til debattåret 2016

  Av
  Artikkelen er over 3 år gammel

  Takk til deg som våget å mene. Takk til deg som gledet. Til deg som provoserte. Og til deg som fortsatt skriver.

  DEL

  MeningerTorsdag kveld gjorde vi i Drammens Tidende ære på alle dem som deltar i debatten i våre spalter, og vi delte for første gang ut tre debattpriser.

  Hver eneste dag mottar vi i DT mellom 15 og 20 debattinnlegg fra skribenter som ønsker sin mening publisert i våre spalter.

  Hver eneste dag refuserer vi de fleste av dem. Hver eneste dag prioriterer vi det som vi anser som vårt største ansvar: Meningsinnlegg skrevet for og av våre lesere, det vil si folk som føler en tilknytning til drammensdistriktet.

  Vi redigerer, prioriterer og porsjonerer. Vi tilstreber en balanse når det gjelder tema, kjønn, geografi, alder og politisk ståsted, for å nevne noe.

  VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

  Men innenfor den rammen vi har satt opp, lever debatten sitt eget liv. Den skapes av dere som deltar. Skal vi dømme etter de dominerende temaene har vi drammensfolk i 2016 vært særdeles opptatt av bompenger, nytt sykehus, Marienlyst-utbyggingen, kommunesammenslåing, integrering, religion, fotball, miljø og klima, kroppspress, selvfølelse og verdidebatt.

  Til tross for at sosiale medier gir alle nordmenn mulighet til å formidle sine meninger til et bredt publikum både sent og tidlig, ser vi fortsatt at det både er behov for og plass til en bred, lokal debattarena som er redigert etter journalistiske prinsipper og pressens Vær Varsom-plakat.

  LES OGSÅ: Ræva1000 og falske nyheter

  Det er vi glade for. Selvsagt er vi det. Det er en del av livsgrunnlaget vårt. Men vi tror jo også at det er viktig for lokaldemokratiet at det nettopp fins en slik bred debattarena som er tilgjengelig for alle, benyttet av flest mulig. De aller fleste som lesere.

  Det er ikke alle som skriver debattinnlegg.

  Men noen gjør heldigvis det. Derfor vil vi en gang i året hedre alle dem som bidrar i debatten ved å dele ut noen vel fortjente priser til noen av dem som bidrar. Det er mange mennesker her i distriktet som bruker av sin tid og sitt engasjement for å opplyse, provosere og diskutere. I sum bidrar alle disse menneskene til en bred og kunnskapsrik offentlig debatt.

  Det er ikke alle som ser verdien av å skrive debattinnlegg.

  Heldigvis er det mange som gjør det. Når det gjelder det politiske liv er det enkelte som er i en særklasse aktive i debatten i DT. Uten dem hadde det blitt tynnere debattdager i Drammen. Blant dem kan vi nevne Ståle Sørensen (MDG), Morten Wold (Frp), Kristin Ørmen Johnsen (H), Masud Gharahkhani (Ap), Arve Vannebo (Ap), Kristin Løvaas Gjerde (Frp), Lars Haugen (Frp), Magnus Weggesrud (Sp) og Jon Helgheim (Frp).

  I 2016 har vi hatt flere aksjonsgrupper i Drammen som har vært aktive i debatten og dermed tvunget fram meningsutvekslinger om noen av de vanskeligste politiske sakene i vårt distrikt.

  Enig eller uenig, hadde det ikke vært for mennesker som Arild Tjomsland, Lars Borgen, Irene Kildebo, Per Erik Marheim og Gro Nyhus hadde debatten vært fattigere.

  Det er ikke alle som tør å skrive debattinnlegg.

  LES OGSÅ: «Jeg vil ha flere lærere som Magnus Weggesrud. Lærere som er åpne om legning, tro og tvil.»

  Det har i 2016 vært et gjentakende tema at det å delta i debatten kan ha en høy pris. Den som våger å lufte sine meninger i offentligheten, må tåle kritikk. Av og til blir kritikken både slem og usaklig. De slemme og usaklige kommentarene er ikke forbeholdt private sider på Facebook. Vi hadde flere eksempler på det i og rundt DT-debatten også.

  For eksempel fikk Ap-politikeren, læreren og forskeren Tony Burner gjennomgå i april da han våget å mene høyt at det norske monarkiet bør avskaffes. Det gikk en kule varmt i kommentarfeltene de neste dagene. Heldigvis vendte Tony Burner tilbake i debatten med nytt mot senere.

  LES OGSÅ: Mer medfølelse - mindre føleri i 2017

  Hvor grensen går for hvilke ytringer som kan aksepteres i DT, på våre hjemmesider og på våre sider i sosiale medier, er ikke hogget i stein. Det er et skjønn vi utøver fra dag til dag. Vi vil ikke drepe temperaturen i debatten, men samtidig skal den som deltar leve fint med den etterpå.

  Tidligere kommunaldirektør i Drammen kommune og Konnerud-beboer Arild Eek dristet seg til å heie på bompenger og Buskerudbypakke 2 i en kronikk i DT høsten 2016.

  Til da hadde debatten vært ensidig preget av motstand mot Buskerudbypakke 2. Vi i DT mente at dette var en ny vinkel og en stemme som var av såpass stor nyhetsinteresse at vi i tillegg valgte å lage en redaksjonell sak på det. Det skjedde på samme dag som bompengedebatten toppet seg, da saken skulle avgjøres i bystyret.

  Summen av dette, og timingen, gjorde at Arild Eek ble en hoggestabbe for veldig mange sinte og frustrerte bompengemotstandere i Drammen.

  LES OGSÅ: En gang brun – alltid brun

  Harde ord fløy gjennom cyberspace. Noen av dem på grensen til, og faktisk over grensen for, personangrep. I etterpåklokskapens klare lys burde vi i DT redigert den debatten hardere. Ingen mennesker, ikke engang tidligere kommunaldirektører med meningers mot, fortjener å få sitt pass påskrevet på så mange sider og på så mange måter. Det er bra at Arild Eek meldte seg på debattarenaen igjen denne uken.

  For vi trenger uenighet.

  Det er gjennom uenigheten, fortrinnsvis av den godt tempererte, men saklige sorten, at viktige saker belyses og analyseres. Og da er det av den ytterste viktighet at det er trygt å bevege seg utpå. For de aller fleste. 

  Det er ikke alle debattinnlegg som ligner på et typisk debattinnlegg.

  Noen skriver kort. De fleste skriver langt. Noen skriver dikt. I en god debatt skal det være plass til både sinne, undring – og humor. Og en slant poesi i ny og ne.

  Takk til alle som bidrar. Takk til deg som ble refusert, men skrev på nytt. Og takk til deg som nå tenker: I 2017 skal jeg skrive et innlegg om en sak jeg brenner for.

  Ha et fortsatt godt debattår!

  FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT. NO:

  * Vi må sette rekord i utslipskutt

  * Idrettsbyen Drammen?

  * Billige busspoeng fra Frp

  Skriv ditt leserbrev her «

  DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

  Artikkeltags