Politikere fra Drammen demonstrerte i Oslo til støtte for Erdogans autoritære regime. Forsvares dette av partiene de er medlemmer av?

Søndag 28. august var det en stor demonstrasjon i Oslo til støtte for demokrati og mot militærkupp og feilinformasjon som vestlige medier sprer om Tyrkia.

Militærkuppet er vi sterkt imot og dette tror jeg de fleste er enige i.

DU KAN FØLGE DEN LOKALE DEBATTEN PÅ FACEBOOK.

Men å støtte Recep Tayyip Erdoğans politikk er uansett uakseptabelt, spesielt når den støtten kommer fra politikere som jobber for demokrati, rettferdig og likeverd i Norge.

De fleste demonstrantene fra søndag var tilhengere av de tre tyrkiske partiene som sitter i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Det prokurdiske opposisjonspartiet HDP var det eneste som var utelatt fra demonstrasjonen. Dette partiet ble utelatt fra å delta i en markering mot militærkupp også i Tyrkia.

Hvorfor skjer det hvis det er slik at vi alle er for fred og demokrati og imot militærkupp?

LES OGSÅ: Demokratiet og verden er i brann

HDP er det partiet som aktivt jobber for de undertrykte i Tyrkia. Det er et parti som viser solidaritet på en måte som ingen andre i Midtøsten har gjort; rettigheter til LHBT-personer, kurdere, kvinner, syriske flyktninger, armenere og religiøse grupper.

Men disse tre partiene i Tyrkia er enige om å kjempe en felles front mot kurdere.

Så hva skjedde i Oslo på søndag? Tre drammenspolitikere, varaordfører Yousuf Gilani fra Venstre, Havva Cukurkaya fra Arbeiderpartiet og Hatice Lük Elmacioglu (tidligere Høyre-meldem), deltok i en demonstrasjon i solidaritet med den tyrkiske regjeringen som daglig dreper sivile kurdere, ødelegger kurdiske byer sørøst i Tyrkia og har fordrevet 350 000 kurdere fra sine hjem. Det er en regjering som fengsler og torturer akademikere, knebler ytringsfriheten og pressefriheten.

 

Gilani, Elmacioglu og Cukurkaya viser solidaritet med en regjering som allerede driver et ulovlig kupp i landet, ved å ta alle som er imot Erdogan og hans parti.

LES OGSÅ: Slutt å be!

Jeg selv er offer for Erdogans autoritære politikk som ikke tillater meg å besøke landet fordi jeg er imot Erdogan.

Under demonstrasjonen hørte vi demonstrantene rope «Fascist PKK», «Ya Allah, Bishmillah, Allah'u Akbar!» (o allah, i allahs navn, allah er størst). Hva har dette med demokrati å gjøre?

De fleste kurdere er muslimer selv, her snakker vi om islamisme og fascisme som går hånd i hånd.Det er de samme slagordene IS bruker når de angriper kurdere. Denne markeringen var noe annet enn en demonstrasjon for demokrati, mot feilinformasjon og mot militærkupp i Tyrkia.

Slagordene fra demonstrasjonen forteller den norske opinionen at mediene har rett angående det de skriver om Tyrkia, som viser at landet er på vei mot en mer autoritær retning.

LES OGSÅ: Reis til Tyrkia!

Jeg vil heller si at dette var en demonstrasjon der islamister, nasjonalister og rasister kom sammen for å fortelle hele verden at «vi er Tyrkia: én nasjon, ett språk, ett flagg». Når demonstrasjonen var for fred og demokrati, men folket roper «Fascist PKK» og «Allah'u Akbar», virker det som tyrkere heller ønsker å ha IS som sin nabo enn kurdere.

Og alt dette skjedde dessverre med støtte fra norske politikere fra ulike partier.

Det finnes to forklaringer på hvorfor disse politikerne valgte å støtte demonstrasjonen og utelukke prokurdiske HDP: Den første forklaringen er at de er hyklere som snakker om fred i Norge, men ikke støtter grunnleggende menneskerettigheter i Tyrkia, når de stiller seg bak Erdogans autoritære politikk.

Den andre forklaringen er at de er naive og kunnskapsløse, og vet ikke selv hva de har deltatt på og hvem de har gitt støtte til.

LES OGSÅ: Et kritisk blikk på Agendas policynotat om integrering

Uavhengig av den riktige årsaken, er begge deler både farlig og uakseptabelt. Det fins ingen unnskyldning som kan rettferdiggjøre støtten til den tyrkiske regjeringen, en regjering som undertrykker etniske minoriteter og religiøse grupper for å få mer støtte blant islamister og nasjonalistiske krefter i landet.

Hvis etniske tyrkere som Elmacioglu og Cukurkaya ønsker å støtte Erdogan, så kan de gjerne gjøre det, men er det greit å bruke deres politiske verv fra norske partier til å hylle mannen som allerede har kneblet demokratiet i Tyrkia, og kjemper en brutal kamp mot kurdere i Syria og Tyrkia?

Hvis Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet støtter handlingene til kollegaene sine, så vil vi gjerne vite det.

Det riktige ville være om partiene uttaler seg om dette offisielt og tar avstand.

LES OGSÅ: Hva med å prøve å forstå konteksten vi lever i, med økende skepsis mot muslimer som gruppe...

Hvis det ikke skjer, må vi gå ut ifra at disse partiene aksepterer at deres politikere hyller en mann som er ansvarlig for at flere sivile mister livet daglig, en mann som er ansvarlig for at ytringsfriheten og pressefriheten er kneblet. En mann som blir mer diktator for hver dag som går.

Yousuf Gilani hevder at flere nasjoner var samlet under demonstrasjonen, noe vi egentlig ikke tror på.

Det var i utgangspunktet bare tyrkiske flagg som ble brukt, og slagord til støtte for den tyrkiske regjeringen; en sterk islamistisk stat. Slagordene som ble brukt om kurdiske frihetsbevegelser viser også tydelig tegn på at det var en antikurdisk demonstrasjon.

Gilani legger ansvaret på oss og hevder vi i dette tilfellet skulle hatt en mot-markering.

LES OGSÅ: Hvorfor vi sjelden hører om voldtekt av unge jenter i muslimske miljøer

Det er ikke riktig å komme med et slikt forslag; for selv om vi hadde en motdemonstrasjon noen timer senere samme dag, så er det aldri de undertryktes plikt å ta ansvar for undertrykkernes handlinger. Som politiker burde Gilani være bevisst på dette; og at Gilani ikke visste om vår motdemonstrasjon, viser også hans passivitet til oss.

Vi kommer fremover til å ha en motdemonstrasjon hver fredag.

Gilani bør komme for å lære mer om oss og vårt ståsted, og vise solidaritet med dem som allerede lider under den tyrkiske regjeringen.  Han har selv ærlig innrømmet at han ikke kan forkortelsene på noen partier, deriblant prokurdiske og opposisjonspartiet HDP, på HDP og andre forkortelser som AKP, MHP og CHP, og dette er merkverdig; for som politiker har man et ansvar, og det blir feil å støtte en regjering når man ikke kan forkortelsene på de ulike partiene i regjeringen.

Demonstrasjonen på søndag var ikke uventet, den var bestilt av Erdogan og vi vil se mer av disse demonstrasjonene i hele Europa fremover.

LES OGSÅ: Kjære Sylvi Listhaug

Arrangørene har også truet våre venner; både kurdere og tyrkiske progressive krefter i Norge. Vi håper at Ap, H og V er sterkt mot dette, fordi i partiprogrammene til disse partiene står det ingenting om hyllest til Erdogan og hans regjering.

Vi oppfordrer også norske partier til å stille enda høyere krav til sine representanter, for det er verken riktig eller greit å gå vekk fra partiets prinsipper for å få inn stemmer.

Denne kronikken ble først publisert på Radikal Portal.