Debattklimaet blir tøffere. Eier vi ikke et fnugg av verdighet og integritet?

Av
DEL

LeserbrevDebatter og uenigheter foregår i ulike forum. I TV debatter, i aviser, på Facebook, i Stortinget og i mange hjem rundt i vårt vidstrakte land.

Debattklimaet har blitt tøffere og hardere. I aviser og på ulike sosiale medier veksler debatten mellom å handle om saken man er uenige om, til å bli personangrep. Få sparer på kruttet når de angriper hverandre.

En slik sørgelig utvikling er både farlig og trist. Det skaper angst hos de som blir angrepet på en ufin måte, og det fører til at mange kvier seg for å delta i en offentlig debatt.

Politikere og statsledere bruker Twitter som plattform for sjofle og usanne angrep på sine motstandere. De kommer med karakteristikker av andre som er regelrett trakassering. Grensene for hva som er akseptabelt blir stadig flyttet. Stadig flere aksepterer og unnskylder selv de verste utsagn fra verdens mektigste ledere.

Hvorfor godtar vi en slik ufin oppførsel? Har vi ikke lært om folkeskikk og fundamental respekt for våre medmennesker? Eier vi ikke et fnugg av verdighet og integritet?

Jo mer vi godtar av dårlig oppførsel, jo lettere blir det å fortsette å være uforskammet og hatefull. Ikke nok med det. Hatet og den hatefulle retorikken vil bli grovere og sterkere. Selv om vi ikke har kommet så langt i Norge som for eksempel i USA, er vi på god vei til å bli et land hvor sjikane og mobbing stadig er økende.

Utviklingen kan gjøre de fleste motløse. Mange vegrer seg for å engasjere seg i samfunnsspørsmål eller bli lokalpolitikere, nettopp grunnet de stygge kommentarer de måtte få. I kommentarfelt på sosiale medier er jeg blitt kalt de verste ting, kun og alene fordi jeg har en annen mening.

Om vi ikke kan ha saklige debatter hvor vi diskuterer en sak, uten personangrep, da rives demokratiet i filler. Jeg vil ikke ha et samfunn hvor sjikane, fornærmelser og mobbing blir hverdagskost.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags