Krever man sin rett, blir man sett på med mistenksomhetens skjerpede blikk

Av
DEL

MeningerJeg har stemt borgerlig hele mitt liv. Og det er 75 år. Grunnlaget for min stemmegivning har alltid vært viktigheten av å skape verdier til fordeling til beste for alle. Det er kjernen i verdikonservatisme.

Den nåværende regjering er etter mitt syn god til å skape verdier. Norge går utmerket. Verdiskapning skjer. Arbeidsplasser skapes. Samferdsel utvikles. Er det da noe å klage på. Ja, det er det.

Kravene til effektivisering, optimalisering og synet på at vi arme mennesker utelukkende er viktige innsatsfaktorer for å øke nasjonalproduktet er gått for langt. Alt skal slås sammen. Stordrift er den altoverskyggende religion. Når man vurderer den nye mastodonten Nav er det grunn til å tvile.

Jeg kjøpte for noen år siden et gammelt hus i Venabygd i Ringebu kommune. Venabygd var tidligere et rikt lokalsamfunn med kirke, skole, bussruter, handelslag med mer. Den offentlige skolen er borte, bussen går knapt, butikken er lagt ned og bygda avfolkes. Dette er nok en utvikling som uansett politisk styre ville skje, men det er ikke merkelig at folk føler seg maktesløse i distriktene og at Senterpartiet fosser frem.

Er man så heldig å være født i Norge får man visse rettigheter. Krever man disse blir man sett på med mistenksomhetens skjerpede blikk. «Våre medmennesker er sikkert unnasluntrere som bare vil ha det vi andre har skapt», er tydeligvis gjennomgangsmelodien i Nav og andre steder.

Den borgerlige pisken skal få «navere» tilbake i folden. Blir de bare fattige nok kommer de nok tilbake i jobb.

Den eldgamle debatten om verdig og uverdig trengende er tilbake. Jeg er glad for at mine skatter gjennom et langt liv har bidratt til at uverdig trengende får hjelp. Det koster da så lite i den store sammenheng at noen som vil lure systemet klarer det.

Mennesker ikke milliarder må bli retningsgivende. Da får vi heller tåle at tjenester blir utført der folk bor. Det er nesten to år igjen. Jeg har ennå ikke gitt opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags