Hva skjer - egentlig?

KRONIKK: Kronikken er skrevet av Jon Gjerde.

KRONIKK: Kronikken er skrevet av Jon Gjerde. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Komikeren Jon Gjerde i «Stand Up Drammen» deler ytterste og innerste tanker om alt fra storpolitikk til lokalkultur i denne kronikken.

DEL

MeningerJa, hva skjer egentlig? For min egen del har jeg nettopp gått en fin tur i Bragernesåsen opp til Landfallhytta, og fortært en stk. kanelsnurr med varm kakao på utsiktsverandaen til Magne Bergland.

Vi i Drammen er heldig som har et så flott sted i nærområdet.  I det nydelige førpåskeværet gikk turen til fots utmerket, det var ikke mange skiløpere ute denne dagen. Og de få som suste nedover bakkene, var det uproblematisk å unngå.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

På hjemveien passerte vi det som er igjen av det tidligere serveringsstedet Fagerheim, like bak Strøtvet. Fantastisk utsikt. Like ved unngikk vi såvidt å bli truffet av  en «fatbiker» med full kontroll, han suste nedover stien som en hvilken som helst skiløper. Og så dro vi hjem.

LES OGSÅ: Stand up har en plass i kulturbildet - har kulturbildet i Drammen plass til stand up?

Rystes av skandaler

Men hva skjer egentlig? Både lokalt, nasjonalt og internasjonalt rystes vi av den ene skandalen verre enn den andre. Jeg kan nesten ikke huske at det har skjedd så mye på på en gang i nyhetsbildet.

Hva som er fake, fiction og reality er ofte svært vrient å finne ut av. Noe som er er skremmende alvor, særlig når verdenssituasjonen er så anspent som den nå en gang er i dag.

Men hva skjer egentlig?  Vanskelig å svare eksakt på det spørsmålet, men det skjer veldig mye. I skrivende stund er Donald Trump fremdeles president i USA, Erna Solberg landets statsminister og Tore Opdal Hansen byens ordfører.

LES OGSÅ: Union Scene nominert til pris

Stå opp, Drammen!

Drammens Tidende har utfordret komikerne i «Stand Up Drammen» til å by på sine innerste og ytterste tanker i DTs spalter. Stand Up-klubben arrangerer månedlig komedie på Centralen på Union Scene.  Annenhver måned er det åpen mic her i DT. 

Vekselbruk

For min egen del driver jeg vekselbruk mellom humor og billedkunst. Det er krevende, og betyr at jeg må være målrettet, kreativ og fokusert.  Dillemmaet er at i kunstkretser er det lett å bli misforstått, at miljøet ikke godtar at det finnes utøvere utenfor «the establishment» som jobber seriøst. Men for all del, det finnes unntak.

I humormiljøet finnes det ingen absolutte regler for hva cv´en skal inneholde, så der er takhøyden større. Jeg mener bestemt selv at begge disipliner har noe å tilføre hverandre.

Crossover kreativitet har eksistert til alle tider. (La meg understreke at jeg ikke lager karikaturtegninger.) Jeg tegner og maler, inspirert av bl.a. danske Olaf Høst og finske Helene Schjerfbeck, og mange andre.

Det viktigste er at man skaper sitt eget uttrykk.

LES OGSÅ: Nytt ungdomshus i Drammen

Veiledning

Jeg var så heldig å få veiledning av drammenskunstneren Trond Bakken, han var et generøst menneske og en inspirasjonskilde på kunstens tornefulle vei.

Men hva skjer? 16. februar leste jeg et intervju i Aftenposten med nyutnevnt direktør for Kunstnernes hus i Oslo, Anne Hilde Nilsen. og ble nesten litt optimistisk.  Hun etterlyser mer glede i kunsten, og ønsker å «skape en kulturell idéfabrikk». 

Hun er opptatt av at kunsten skal hjelpe oss til å forstå politisk kaos, og ønsker å vise flere kunstneriske uttrykk. Dette er lovende for fremtidens kunstfag. Kunst er viktig, humor er viktig, god humor er kunst og god kunst har sprengkraft.

Stand up Drammen driver på et vis en talentfabrikk. Det er i humor som i fotball og en rekke andre idretter: bredde skaper topp. Så får vi se hva som skjer.

Lokale talenter som Dan Are Lykke-Larsen, Arne Fønnebø, Babek Nemati og Frode Simensen har gitt publikum mye gøy det siste året.  Stjerner som Zahid Ali, Dag Sørås og Christoffer Schjelderup har også besøkt oss, for å teste ut nytt materiale på open-mic. 

Centralen Union scene skaper en god ramme rundt arrangementene, og et svært variert og  sammensatt publikum ser ut til å trives. Det verste som kan skje om du besøker oss er at du får deg en god latter, og kanskje noe å tenke på.

Humor kan også brukes til mer enn å få folk til å le. Det kan nemlig godt skje.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags