Mordet på Drammens lokaldemokrati

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDet er en trist sannhet at Drammens lokaldemokrati snart skal tas av dage. 19. juni ligger det an til at BuskerudBypakke2 (BBP2) skal vedtas i bystyret. Trass i demonstrasjoner, hundrevis av innlegg i lokalaviser, et voldsomt engasjement i sosiale medier.

En sak som til de grader har engasjert innbyggerne skal legges død. I et mellomvalgår. Og med den legges også lokaldemokratiet ned.

For det er ikke den eneste saken som har stor innvirkning på Drammen, hvor folk ikke skal få mene noe. BBP2 og bompenger, Marienlystsaken, en kraftig utvidelse av havna, at vi skal få skyskrapere ved jernbanen: Alt skal ryddes unna før valget.

Det er jo nettopp disse saken som er kjernen i lokaldemokratiet. Ikke bare er de enormt viktige for befolkningen, men i motsetning til den daglige driften av helse, eldreomsorg og skoler – så er det ikke snakk om justeringer innenfor premisser lagt av Stortinget.

Nåværende stortingsrepresentant, tidligere leder av Drammen Frp, Jon Helgheim, startet en underskriftskampanje mot bompenger i drammensregionen. 9.696 har skrevet under fram til nå.

Hvor er folkeavstemningen? Hvorfor tas ikke bompenger opp ved valget? I stedet for å innhente mandat, eller fullmakt fra folket, så gjør Drammens politikere det motsatte. Og begraver saken i et mellomvalgår.

Og med den, og de andre sakene, begraver bystyret sin egen legitimitet. Og de sår enda mer politikerforakt. Gjødslet med avmakt.

«Vi har hatt åpne høringer!» sier de. Innspillene fra motstandsgruppa Gro Nyhus har ledet ble tillagt samme vekt som ett eneste brev fra en innbygger. Selv om det er 15.000 mennesker, individer, borgere, i gruppa på Facebook. Selv om noen tusen demonstrerte i et fakkeltog for ett år siden. Mot bom og dårlige veiløsninger. I snø, og trass i håndball-VM. Barn og voksne.

Men når de største sakene for byen vår er høringssaker, og ikke saker til valget, da er lokaldemokratiet dødt. En illusjon!

Kommunevalget 2019 blir en farse. De ber oss velge rødt, blått, grønt eller grått. Alle vil gi våre eldre god omsorg, og barna en god skole. Det er kommunen også pålagt. Men i de saker der jeg som velger skal stemme på min representant, de sakene blir jeg ikke spurt om. Jeg er hørt. Visstnok. Som i land vi ikke vil sammenligne oss med.

Lokalpolitikerne skal ikke drepe lokaldemokratiet. Det bryter med Folkesuverenitetsprinsippet, som går ut på at all legitim statsmakt stammer fra folket selv. Som er grunnlaget for paragraf 49 i Norges grunnlov.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags