Arkitektur mot ensomhet

Illustrasjon: Helen & Hard

Illustrasjon: Helen & Hard

Artikkelen er over 1 år gammel

Kan smartere boliger trekke barnefamilier til sentrum? Kan arkitektur kurere ensomhet? Gjør for mange arkitekter knefall for utbyggerne når nye boliger tegnes?

DEL

KommentarUtenfor diskuterte Drammen bomringens død. Inne på Union Scene møttes onsdag et par hundre norske byutviklere og andre nysgjerrige for å diskutere trender og bomiljøer i norske bysentra. Årets tema var innovative boligkonsepter for alle.

Drammenskonferansen er blitt en årlig foreteelse i Drammen som samler arkitekter, byråkrater, forskere og andre nysgjerrigperer som jobber med byutvikling.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Det at denne konferansen finner sted i Drammen er en ekstra inspirasjon for lokale boligaktører. I Drammen har debatten den siste tid handlet mye om hvordan man får et større mangfold til Drammen sentrum. I dag er det generasjonen 50 pluss som kjøper de fleste nye boligene i sentrum. Et av de mest interessante bidragene fra scenen i år kom i så måte fra Stavanger.

Der planlegger det prisbelønte arkitektfirmaet Helen & Hard et nytt boligkompleks i Stavanger sentrum som har mangfold som mål. Prosjektet heter Vindmøllebakken og de fleste boenhetene er en del av at bofellesskap som er et pilotprosjekt: «Gaining by sharing».
 
Arkitekt og daglig leder Randi Augenstein fortalte om tanken bak prosjektet. Det skal være bærekraftig. Det skal utnytte kvadratmeterne maksimalt. Det skal være sosialt. Og økonomisk fornuftig.

Selv om alle kjøperne får det de trenger i sin private boenhet, er det lagt til rette for at mye skal skje i fellesarealer. Middag kan for eksempel spises der. Terrassen er felles. Gjesterom på deling. Det skal legges til rette for et mangfold av mennesker, enkelte boenheter er da også øremerket familier.

I en tid der ensomhet regnes som den nye folkesykdommen og mange av oss bor i blokker der vi sjelden eller aldri møter naboene våre, er denne typen boform til en ny måte å tenke kollektiv på.

Kan denne typen boliger i sentrum på gi bedre livskvalitet, undret arkitekten fra scenen. «Forskning viser at sosial interaksjon kan være vel så viktig som trening for folkehelsen», argumenterte Augenstein.

Arkitekt og entreprenør var i begynnelsen spente på om deres tanker var for innovative.

Var Stavanger klar for dette? Ja, det var Stavanger. På første møte kom det over 200 mennesker. Arkitektene har siden økt andelen kollektiv-boliger i prosjektet. 40 av 50 enheter er nå bofellesskap.

Drammen var også representert i det samme panel. Union Brygge var et lokalt eksempel på kvalitet i byutvikling.

Trond Åsheim og Union Eiendomsutvikling mottok nettopp Cityprisen for sitt bidrag til byutviklingen på Union Brygge. Det er ingen tvil om at Union-området har gitt mye tilbake til Drammen. Åsheim kan derfor utfordre sin egen bransje med en viss pondus. Og det gjorde han på Union Scene. Fra scenen var han klar på at for mye av det som legges ut på boligmarkedet i sentrum i dag bærer preg av for kjedelig standard og liten dedikasjon fra utbyggers side. Han mener også at kvadratmeterprisene i sentrum, når de ligger på 60. 000 kroner per kvadratmeter, burde borge for høyere kvalitet enn det han ser i dag.

Han utfordret salen direkte:

«Arkitektene må ikke gjøre knefall for utbyggere som ikke er villig til å strekke seg litt. Det er min oppfordring til dere».

Åsheim helt rett i at det er ønskelig med flere nye tanker «utenfor boksen».

Det fins grenser for hva arkitektur kan kurere og utrette. Og de fleste barnefamiliene er kanskje lykkelige i eneboligen sin i bydelene. Men den arkitekturen som dominerer på nye boliger i Drammen, kan utfordres. Den bringer definitivt ikke mangfold til sentrum. Flere eiendomsutviklere kan gi mer tilbake til byen enn mange av dem gjør i dag.

Det er i alle fall ikke forbudt å invitere til nye tanker. Verken for utbyggere, arkitekter eller kommuner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags