Mennesker med helt andre meninger enn vår egen, de forsvinner ikke selv om vi nekter dem å uttale seg offentlig

DEL

LeserbrevHver dag har vi debatter i vårt samfunn. De foregår på arbeidsplassen, i avisen, på TV og på andre steder i det private rom. Vi diskuterer alt, fra politikk, til klima, religion, strømpriser, innvandrere og kongehuset. De aller fleste av oss har en mening om det meste. Vi er så privilegerte, i Norge har vi ytringsfrihet, en frihet vi må respektere. Den er skjør, og vi som benytter oss av den, vi må være vært ansvar bevisst. Når vi bruker den til å ytre oss, spesielt i det offentlige rom, da må vi være varsomme.

Når det er sagt, vi har lover og bestemmelser for hva som er legalt å ytre. Vi kan ikke forby det vi ikke liker. Mennesker med helt andre meninger enn vår egen, de forsvinner ikke selv om vi nekter dem å uttale seg offentlig. Om de ikke får ytre sine virkelighetsoppfatning, da blir de bare mer nifse og enda farligere. Enkelte har en svart eller hvit oppfatning av hva som er rett å mene eller ikke. De er arrogante og viser liten respekt for dem som mener noe annet enn dem.

Det er mange temaer som kan få blodet til å koke, avhengig av hvem man snakker med. For noen er klimaet det essensielle, andre blir ivrige om teamet er innvandrere, og for andre er det politiske spørsmål som vekker lidenskapen.

Ingen har den hele og fulle sannhet. I enhver debatt må vi vise respekt og forståelse for andres standpunkt. Om vi beveger oss bort fra en saklig debatt til å vise fingeren og til å sjikanere motparten, da har vi mistet noe av de grunnleggende prinsipper i en debatt. Vi må være varsomme sånn at vi ikke beveger oss mot en totalitær stat. Vi kan ikke ha det slik at kun de som mener de har den hele sannheten skal få ytre seg.

For oss andre, vi som ikke er politisk korrekte, skal vi da ikke ha lov til å ytre oss? I kommentarfelt i aviser eller på Facebook, men også i debatter på arbeidsplassen og i private hjem blir folk sjikanert og mobbet for sine meninger. Det gjør at færre tør å ytre seg. Et sånt samfunn vil vi vel ikke ha?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags