Ti ting jeg skulle sagt til mamma

Av
DEL

Meninger«Verdens beste mamma». Det er lett å gi et sånt kort på den årlige februarsøndagen. Hvis jeg huska å kjøpe det, da. Kort er ikke min sterkeste side. Et bilde med tilhørende Facebook-hjerte er lettere. Kanskje steike noen vafler. Kjøpe noen ullsokker eller ei bok.

Men hvor god er jeg på å fortelle mamma hvor mye hun betyr for meg alle andre dager i året? Temmelig dårlig.


Det er mange ting jeg skulle sagt mye oftere til mamma:

1. Takk for at du spilte «Gammel Jomfru» med meg 317.862 ganger på hytta da jeg var liten.

2. Takk for at du ble med ut i bobledress for å lage flaske-hoppbakke og snøhule.

3. Takk for at du alltid var med på bading om sommeren. Det er mye morsommere enn en mamma på land.


(Ok, lista blir altfor lang hvis jeg fortsetter sånn.)

Det jeg prøver å si er at jeg er så takknemlig for at jeg har en barndom full av minner om en mamma som var til stede for søstera mi og meg. Det er alle de små hverdagstinga jeg husker aller best. Som maling av gipsfigurer, puffa ris til kveldsmat og timevis med høytlesning. Jeg håper jeg klarer å gi den samme opplevelsen videre til ungene mine.

Les Ellas hyllest til mamma her:


4. Takk for at du og pappa alltid pusha meg litt ekstra hver gang jeg var redd for å gjøre noe. Enten det var å leike med fremmede barn eller ta skiheis. (Ja, jeg har vært redd for så mangt.)

5. Takk for alle milene du kjørte til treninger og kamper. Alle hytteturene som røk fordi jeg skulle spille håndball eller var invitert i en bursdag.

6. Takk for klemmen du ga da jeg flytta hjemmefra og tårene mine kom. «Det er sånn det skal være», sa du.


Jeg er enig. Uansett hvor vilt jeg gleda meg til flytting, var det vemodig å lukke døra til jenterommet for siste gang. Det var et godt tegn.


7. Takk for at du er et grepa kvinnfolk som trår til der det trengs, enten det er snekring eller bilmekking. Et godt jenteforbilde.

8. Takk for at du har innført onsdager som «mormordag». Henting av begge barnebarna gir meg et luksus-pusterom i hverdagen.

9. Takk for at du sier nei hvis det ikke passer eller du ikke har lyst. Da er jeg mye tryggere på at det er greit å spørre om hjelp.

10. Takk for at du helt siden barnebarna ble født har investert timevis i tette bånd. De kunne ikke fått ei bedre mormor.


Lista kunne fortsatt i mange punkter til. Det er garantert noe jeg ikke kommer på nå, eller kanskje til og med tar for gitt. Men «verdens beste mamma» passer bra. Ikke på den overfladiske morsdagskort-måten. Og ikke som i at du er feilfri. (Ta det helt med ro, jeg kunne skrevet ei lita liste der og!)

Men du er den beste for meg. Og det kunne jeg vært mye, mye bedre på å fortelle deg. Hele året.

God morsdag, mamma!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags