I møte med døden og livets slutt heves vi mennesker ut av daglige trivialiteter. Da har det vært godt for mange, pasienter og pårørende, å komme til Lindrende enhet.

Av
DEL

LeserbrevBrannen i Notre-Dame I Paris for en tid tilbake berørte mange. Millioner. Kanskje milliarder av mennesker.

Sparekniven som har svevet som et damoklessverd over Lindrende enhet i Drammen, og gjennom mange år truet avdelingen med forandringer som ville kunne skjære dypt ned, har ikke berørt like mange.

Kanskje det er dristig å sammenligne brannen i en gotisk katedral med situasjonen for en liten kommunal korttidsavdeling i en kommune i Norge. Men likevel.

BAKGRUNN

Drammen Helsehus ønsker å utnytte ressursene ved lindrende enhet også ved andre avdelinger. Frp-politiker Hilde Hovengen er svært kritisk til konsekvensene. Derfor grep hun inn under et møte i bystyrekomiteen for helse, sosial og omsorg og stanset planene. Saken skal behandles i Bystyret før sommeren.

Notre-Dame har vært og er så mye mer enn en kirke. Den rommer så ufattelig mye historie og menneskelig lidelse og glede. En bygning som Notre-Dame er et symbol for livet gjennom tid og rom.

Hvor kommer her Lindrende enhet inn?

LES OGSÅ: Stanset kommunens planer for pasienter som snart skal dø: – Ville vært en katastrofe

Lindrende enhet ble bare litt over 14 år, og Notre-Dame har eksistert i over 800 år. Den skal bygges opp igjen.

Lindrende enhet har rommet mange menneskeskjebner, og utallige historier er blitt fortalt og avsluttet der.

Hva er et menneskeliv verdt? Døden rammer alle. Samme om et menneske er rik eller fattig, om det bare har gått folkeskolen eller om det har studert i mange år. Samme hva. Det å skulle dø, og døden hører til livets grunnvilkår. Alle skal dit.

Det er på veien dit en spesialavdeling som en lindrende/palliativ enhet kommer inn og har sin fulle eksistensberettigelse. Akkurat som Notre-Dame har vokst fysisk og ikke minst i evnen å romme liv og kultur, akkurat slik har Lindrende enhet vokst og utviklet seg. Til tider, og for mange mennesker, har avdelingen vært en slags katedral.

LES OGSÅ: Tredobling av avvik ved Drammen Helsehus

Noe som varte. En beskyttelse, et tilfluktssted, et hjem.

En trygghet. Omsorg. Lindring. Stillhet.

I møte med døden og livets slutt heves vi mennesker ut av daglige trivialiteter. Når den personlige tiden renner ut, møter vi noe som er større og som er vanskelig å fatte. Da har det vært godt for mange, pasienter og pårørende, å kunne komme til Lindrende enhet. Møte personalet, sykepleiere, hjelpepleiere, leger, med genuin interesse og både teoretisk og erfaringsbasert kunnskap og kompetanse som hadde fått lov gjennom år å vokse og dermed ble til nytte og velsignelse for de mange.

Ikke alle katedraler kan reddes. Blir reddet. Hva sier «myndighetene» mens damoklessverdet ble svinges over avdelingen? Ingen er fredet. Ikke engang Lindrende enhet.

Jeg gråt for Notre-Dame.

Og jeg gråter for Lindrende enhet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags