«Ja, de er så fattige som de sier ...»

Svar til Anne Beate

11. januar spurte kvinnen bak signaturen Anne Beate i DTs «Min linje» om vi skal tro på at tiggerne virkelig er så fattige som det gis inntrykk av. Her får hun svar av Bjønnulv Evenrud, aktiv i hjelpeorganisasjonen og gatemagasinet Folk er Folk.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Anne Beate spør om de rumenske tiggerne i Drammen virkelig kan være så fattige som de sier og likevel ha råd til å reise hjem på juleferie.

Samtidig syns hun det er bra at de får lov å sove i Globusgården når de kommer tilbake.

Som aktiv i hjelpeorganisasjonen og gatemagasinet Folk er Folk, er jeg glad for spørsmålet og omtanken, og kan svare: Ja, de er så fattige som de sier, og kanskje enda fattigere.

En stor undersøkelse fra Fafo fra i fjor (When poverty meets affluence) viser at de aller fleste ønsker vanlig jobb, men er nødt til å ta til takke med tigging, bladsalg og lignende, fordi de rett og slett ikke har god nok kompetanse.

Det er for dyrt å etablere seg med leilighet i Norge, så de må ofte sove i biler eller utendørs når de er her.

Mange har barn hjemme, som naturligvis trenger å være sammen med foreldrene sine.

Julen er et bra tidspunkt å reise hjem på. Da har barna fri fra skolen. Samtidig er det gjerne uholdbart kaldt å være tigger eller bladselger i Norge på slutten av desember og begynnelsen av januar.

En annen grunn til de reiser hjem, er at de leverer penger til familien. Mange får ikke opprettet bankkonto, verken i Norge eller i Romania.

Ti kroner av hver eneste hundrelapp du gir til en tigger, og som tiggeren deretter sender hjem til familien, går derfor med til gebyrer for til banktjenester som Western Union og Ria.

De som kan sparer derfor det de tjener i løpet av tiden de har vært bortreist, og tar kontanter med seg hjem til Romania. Slik sparer de penger til gebyrer, og får vært sammen med familien i julehøytiden.

To fluer i en smekk og uttrykk for god økonomistyring, men ikke mangel på fattigdom.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags