Forfatter Anne Holt mener monarkiet er et gyllent fengsel for en hel familie, partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener generelt at Kongehuset bør avskaffes, spesielt nå etter avsløringene om Kronprinsparets båttur til 2 millioner og overlege Paal HH Lindenskov mener at hvis Kronprins Haakon vil være en av folket, skal vi frigjøre han fra hans gisselstatus.

Nå er det på tide noen tar Kongehusets side.

I Norge har det vært monarki siden Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Kan si at de lærde strides, men tradisjon tro ser vi sånn på det. Siden den gang, på 900-tallet, har Norge vært ledet av mange konger som er allment kjent; Harald Blodøks, Olav den hellige, Olav Tryggvason og Magnus Lagabøte. Mellom disse vikingkongene og den kongefamilien vi har i dag ligger det 500 år med undertrykkelse i union, dette med Danmark og Sverige.

Da Norge i 1905 fikk sjansen til å velge selv, om Norge skulle være en republikk eller et monarki, ble svaret ja til monarki. 25. November 1905 steg danskeprinsen Carl av båten Heimdal på bryggen i Kristiania som Haakon VII, Norges konge.

Både Kong Haakon og Kong Olav var populære konger. Kong Haakon for sitt «nei» under krigen (kommer tilbake til dette) og Kong Olav fordi han var folkelig, derfor populært kalt «Folkekongen». Hva er det så med dagens kongehus som er så vanskelig og uhåndterbart av vi bør avskaffe det?

Det hele begynte med Kronprinsparets båttur til 2 millioner. Som igler flokket media seg rundt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit for å få svar på hvem de hadde fått ferien av og hvorfor de hadde vært på den. De ville derimot ikke svare, noe et vanlig menneske kanskje kan forstå, men det gjør ikke media. De fortsetter å grave, de graver enda litt til, så får de spurt Kronprins Haakon, han vil ikke svare.

Etter at Kronprins Haakon ikke ville svare, uttalte partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes at det når var på tide at Kongehuset burde avskaffes etter som Kronprins Haakon sa «nei». Satt veldig på spissen mener kanskje Moxnes at Kong Haakon VIIs «nei» til å innsette Vidkun Quisling som statsminister 9. April 1940 var feil. Kongehuset sa også den gangen «nei».

I tillegg til dette er det en vesentlig forskjell på oss vanlige og Kongefamilien. De har sin status på grunn av sine forfedre, og bør leve livet der etter. Vi har ingen rett til å få vite noe om privatlivet deres, vi har heller ingen rett til å be dem abdisere.

Overlege Paal HH Lindenskov skrev i en artikkel publisert på Dagbladet.no 16.09.2015 «Kjære Haakon Magnus: Vis at du er moderne, kul og modig – abdiser i god tid».

Ingen burde fått lov til å tiltale en kongelig på en slik måte og be han abdisere, greit nok at overlege Lindenskov ikke vil ha kongehus, men inntil det skjer, om det noen gang skjer, skal han tiltale kronprins Haakon ved sin rette tittel, nemlig «Kronprins Haakon», ikke «Haakon Magnus».

For å avslutte skal det sies at Kongehuset er det eneste som fungerer samlende for den norske befolkningen. Partiledere og statsråder sier «vi i partiet mener, vi i partiet vil», Kongen derimot tiltaler seg selv som et «vi», som i nyttårstalen «Vi, Harald, Norges konge». Kongen er objektiv, han er Norge, han har ingenting med politikk å gjøre.

Hvis vi da avskaffer kongehuset, mister vi det eneste samlende på befolkningen vi har igjen. Du kan gjerne nevne 17. mai, men hva er 17. mai uten kongefamilien på balkongen?

Anne Holt sier noe riktig i at monarkiet er et gyllent fengsel for en hel familie, for det er det, men så er dette noe de velger selv. Kronprins Haakon kunne abdisert, Mette-Marit har ofret sitt «vanlige» liv for å være med Kronprins Haakon.

Hvorfor gjør de dette?

Hvorfor ofrer de hele livet for å være våre representanter utad?

Jo, det skal jeg fortelle deg: de elsker landet sitt. Kongeriket Norge.