33 prosent av innbyggerne i Buskerud blir forvirret over de ulike kostrådene som finnes på internett.

Av
DEL

MeningerDet er vel og bra med søkelys på en sunn livsstil, men når alt maset om mat gir innbyggerne i Buskerud dårlig magefølelse snarere enn god helse, har det gått for langt.

En landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at så mange som 3 av 10 i Buskerud synes at fokuset på hva man bør og ikke bør spise tar bort noe av matgleden.

Dette er et høyt tall og viser at det kan bli for mye både for oss store og de små. Det finnes enorme mengder informasjon om kosthold på internett og i sosiale medier. Mye av informasjonen bygger dessverre ikke på god nok dokumentasjon, og veldig mye av kommunikasjonen har et negativt fokus. «Spis mindre av dette». «Kutt dette».

Bare i løpet de siste månedene har Norges største blogger oppfordret sine følgere, som det er en halv million av, om å droppe ost, yoghurt og melk for å få perfekt hud. Dersom man plutselig kutter ut meieriprodukter kan det for eksempel bli utfordrende å få i seg nok viktige næringsstoffer som kalsium og jod.

Matglede skal vare livet ut

Vi må ha mat for å leve. At noe så nyttig og fornuftig som mat også kan gi så mye glede, er fantastisk. Matglede rommer så mye. Det handler om nytelse, minner, tradisjoner, kultur, opplevelser, smaker, lukt og farger. Forholdet til mat er en altfor stor del av livet og hverdagen vår til at det skal være forbundet med forvirring, angst og skam.

Men slik oppleves det for noen. Og internett og sosiale medier må ta sin del av skylden.

33 prosent av innbyggerne i Buskerud sier i samme undersøkelse at de blir forvirret over alle de ulike kostrådene som finnes på internett.

Ta matgleden tilbake

Et sunt kosthold trenger ikke være verken forvirrende eller komplisert. Vi er så heldige som bor i et land der vi har god tilgang på sunn og næringsrik mat. Mat som ikke bare gir viktig påfyll for kroppen, men som også er en kilde til glede og inspirasjon.

Løsningen er egentlig ganske enkel. Senk skuldrene og husk det du allerede vet: vanlig mat er bra nok. Dette er veldokumentert. De offisielle kostrådene er kanskje trauste, men de er de beste rådene vi kan høre på. De kan lettest oppsummeres slik: Spis variert, ikke for mye og vær fysisk aktiv.


Her er en melding til alle dere som føler på forvirring eller en skrantende matglede på grunn av alt maset: Børst støv av barndomsfavoritter i bestemors oppskriftsbok. Slapp av med matpakken med favorittpålegget. Spis jordbær med fløte. Bak til noen dere er glade i.

Og ikke minst: Husk at du faktisk er den viktigste personen når det kommer til dine barns matglede. Overfør tradisjoner og smaksopplevelser til neste generasjon, og legg grunnlaget for et godt forhold til mat som skal vare livet ut. Vanlig mat er bra nok for deg og dem du er glad i, nyt den i fulle drag.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags